Ένας ανώτατος αξιωματούχος της Ταϊβάν επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Αλάσκα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο. Το συγκεκριμένο εγχείρημα προωθείται έντονα από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής επιρροής των ΗΠΑ στην Ασία.
Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Glenfarne ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότερες από 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την υπογραφή συμβολαίων αξίας άνω των 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του έργου Alaska LNG.
Ο Παν Μεν-αν, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Ταϊβάν και στενός συνεργάτης του Προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι συμμετείχε σε ενεργειακό συνέδριο στην Αλάσκα, προσκεκλημένος του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ. Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του περιηγήθηκε στην περιοχή North Slope της πολιτείας, όπου προβλέπεται να ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο της πρώτης φάσης, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται σε απόσταση περίπου 1.230 χιλιομέτρων μέχρι την περιοχή του Άνκορατζ μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Αν και ο Ταϊβανός αξιωματούχος δεν αποκάλυψε εάν υπεγράφησαν συμφωνίες, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας.
“Παρά τις παγωμένες θερμοκρασίες, συζητήσαμε με ενθουσιασμό για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της υπευθυνότητας ως δημοκρατικοί εταίροι, απέναντι στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή και στις προκλήσεις του αυταρχισμού”, έγραψε χαρακτηριστικά.
Η Προεδρία της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τον Παν συνόδευε ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ενέργειας CPC, Φανγκ Τσενγκ-ζεν. Η CPC έχει ήδη υπογράψει από τον Μάρτιο μια μη δεσμευτική συμφωνία για αγορά LNG και συμμετοχή στην επένδυση, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ταϊβάν.
Το έργο Alaska LNG, εφόσον ολοκληρωθεί, θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει έως και 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υπερψυγμένου φυσικού αερίου ετησίως. Η γεωστρατηγική του σημασία είναι εξίσου σημαντική, καθώς θα επιτρέπει την απευθείας μεταφορά αμερικανικού LNG προς τις αγορές της Ασίας, χωρίς την ανάγκη διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά ή το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας – μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς.
Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο που προκαλεί τριβές με την Ουάσινγκτον.