Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: Αλλαγή στάσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι εμπειρογνώμονες που διόρισε η νέα πρόεδρος της Τανζανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα εμβόλια για την Covid-19 είναι αποτελεσματικά και συνέστησαν στην κυβέρνηση να ενταχθεί η χώρα στο σύστημα COVAX για να παραλάβει δόσεις, μια ένδειξη ότι ο επίσημος σκεπτικισμός για την πανδημία αρχίζει να υποχωρεί.

Οι συστάσεις της επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο από την πρόεδρο Σαμία Σουλούχου Χασάν ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Νταρ ες Σαλάμ.

Οι ειδικοί πρότειναν επίσης να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα ακριβή στατιστικά στοιχεία για την πανδημία ενώ έκαναν έκκληση τυχόν εναλλακτικά φαρμακευτικά σκευάσματα να πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια.

Δεν είναι σαφές τι προτίθεται να κάνει η πρόεδρος με τις συστάσεις αυτές. Η Χασάν μίλησε λίγο αργότερα σε μια άλλη δημόσια εκδήλωση, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην Covid-19. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι ανακοινώσεις της επιτροπής είναι πάντως μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει την πανδημία, μετά τον θάνατο, τον περασμένο Μάρτιο, του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι ο οποίος υποβάθμιζε την ασθένεια.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί μαζικά, να προετοιμαστεί για να υποδεχτεί τα εμβόλια, να τα αποθηκεύσει και να τα μεταφέρει και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εμβολιαστούν ή όχι”, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Σαΐντ Αμπούντ σε αυτή τη συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, οι άνθρωποι άνω των 50, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και εκείνοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, πρόσθεσε.

Η ένταξη στον μηχανισμό COVAX βοηθά φτωχότερες χώρες, όπως η Τανζανία, να εξασφαλίσουν δόσεις των εμβολίων. Σχεδόν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό αυτόν.

Τον Ιανουάριο ο Μαγκουφούλι προειδοποίησε τους πολίτες να μην δεχτούν τα εμβόλια για την Covid-19 και τους προέτρεψε να καταπολεμήσουν τον ιό με σπιτικά σκευάσματα, όπως με εισπνοές. Η διάδοχός του ωστόσο ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση: ενθάρρυνε τους πολίτες να φορούν μάσκα, επέβαλε περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια και συγκρότησε την επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επί προεδρίας του Μαγκουφούλι η Τανζανία είχε σταματήσει να ανακοινώνει στοιχεία για την πανδημία από τον Μάιο του 2020.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει ακριβή στατιστικά στοιχεία στον λαό και τον ΠΟΥ, ώστε ο κόσμος να έχει ακριβείς πληροφορίες από τις αρχές και η χώρα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει”, είπε ο Αμπούντ.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει μια αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και να καταστρώσει σχέδια για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Η Αλβανία αγοράζει drone από τον γαμπρό του Ερντογάν

banksnews

Μασράλι: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

banksnews

Μεξικό: Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση δύο κινεζικών εμβολίων

banksnews

Επίσκεψη Ντράγκι στη Λιβύη. “Στιγμή μοναδικής αξίας, για να επανοικοδομήσουμε την παλιά μας φιλία”

banksnews

Βρετανία: Αρχίζει η μεγαλύτερη παγκοσμίως δοκιμή ενός τεστ αίματος για την ανίχνευση περισσότερων από 50 ειδών καρκίνου

banksnews

Εντείνεται η ανησυχία για την Evergrande – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

banksnews

Ιταλία: 22.409 κρούσματα κορονοϊού, 332 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

banksnews

ΗΠΑ: Επιδρομή με drone κατά του ΙΚ στο Αφγανιστάν

banksnews

BioNTech: Πιθανόν αποτελεσματικό και έναντι της ινδικής μετάλλαξης το εμβόλιο

banksnews