Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: Αλλαγή στάσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι εμπειρογνώμονες που διόρισε η νέα πρόεδρος της Τανζανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα εμβόλια για την Covid-19 είναι αποτελεσματικά και συνέστησαν στην κυβέρνηση να ενταχθεί η χώρα στο σύστημα COVAX για να παραλάβει δόσεις, μια ένδειξη ότι ο επίσημος σκεπτικισμός για την πανδημία αρχίζει να υποχωρεί.

Οι συστάσεις της επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο από την πρόεδρο Σαμία Σουλούχου Χασάν ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Νταρ ες Σαλάμ.

Οι ειδικοί πρότειναν επίσης να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα ακριβή στατιστικά στοιχεία για την πανδημία ενώ έκαναν έκκληση τυχόν εναλλακτικά φαρμακευτικά σκευάσματα να πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια.

Δεν είναι σαφές τι προτίθεται να κάνει η πρόεδρος με τις συστάσεις αυτές. Η Χασάν μίλησε λίγο αργότερα σε μια άλλη δημόσια εκδήλωση, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην Covid-19. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι ανακοινώσεις της επιτροπής είναι πάντως μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει την πανδημία, μετά τον θάνατο, τον περασμένο Μάρτιο, του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι ο οποίος υποβάθμιζε την ασθένεια.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινητοποιηθεί μαζικά, να προετοιμαστεί για να υποδεχτεί τα εμβόλια, να τα αποθηκεύσει και να τα μεταφέρει και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εμβολιαστούν ή όχι”, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Σαΐντ Αμπούντ σε αυτή τη συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, οι άνθρωποι άνω των 50, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και εκείνοι που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, πρόσθεσε.

Η ένταξη στον μηχανισμό COVAX βοηθά φτωχότερες χώρες, όπως η Τανζανία, να εξασφαλίσουν δόσεις των εμβολίων. Σχεδόν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό αυτόν.

Τον Ιανουάριο ο Μαγκουφούλι προειδοποίησε τους πολίτες να μην δεχτούν τα εμβόλια για την Covid-19 και τους προέτρεψε να καταπολεμήσουν τον ιό με σπιτικά σκευάσματα, όπως με εισπνοές. Η διάδοχός του ωστόσο ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση: ενθάρρυνε τους πολίτες να φορούν μάσκα, επέβαλε περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια και συγκρότησε την επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επί προεδρίας του Μαγκουφούλι η Τανζανία είχε σταματήσει να ανακοινώνει στοιχεία για την πανδημία από τον Μάιο του 2020.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει ακριβή στατιστικά στοιχεία στον λαό και τον ΠΟΥ, ώστε ο κόσμος να έχει ακριβείς πληροφορίες από τις αρχές και η χώρα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει”, είπε ο Αμπούντ.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει μια αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και να καταστρώσει σχέδια για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος στα 99 του χρόνια

banksnews

Μεξικό: 341 θάνατοι και πάνω από 2.500 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Κίνα: Ξεπέρασαν τα 90.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Ρωσία: 8.489 νέα κρούσματα κορονοϊού και 336 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο

banksnews

Συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι: Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

banksnews

Κίνα: Οι τελωνειακές αρχές βρήκαν ίχνη κορονοϊού σε συσκευασίες πουλερικών από τη Ρωσία

banksnews

Γ.Στόλτενμπεργκ: Για το ΝΑΤΟ το βασικό ήταν μία υγειονομική κρίση να μην γίνει κρίση ασφάλειας

banksnews

ΗΠΑ: Η Μέγκαν παρακολουθεί την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου από το σπίτι της στην Καλιφόρνια

banksnews