Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για την Space Hellas

Μετά το ιστορικό ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων που σημείωσε η Space Hellas το 2021, νέα σημαντική βελτίωση αναμένει φέτος, η οποία θα βασιστεί τόσο στα δημόσια έργα, όσο και στις εργασίες του ιδιωτικού τομέα.

Ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε πέρυσι να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της κατά 28% (από τα 80,7 στα 103,3 εκατ. ευρώ) και την καθαρή της κερδοφορία κατά 158% (από το 1,8 στα 4,6 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Οι ανοδικές προοπτικές κερδών για τη φετινή χρήση οφείλεται στο γεγονός ότι:

Πρώτον, το 2022 θα συμβάλουν σε δωδεκάμηνη βάση τα αποτελέσματα των εταιρειών SilgularLogic (συμμετοχή 60%), EpsilonSingularLogic (40%) και SenseOne, ενώ αντίθετα πέρυσι επηρέασαν η πρώτη για 5,5 μήνες, η δεύτερη για εννέα μήνες και η τρίτη μόλις για ένα μήνα.

Δεύτερον, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στις αρχές του 2022 προσέγγιζε τα 80 εκατ. ευρώ (δεν αφορά στο σύνολό του την τρέχουσα χρήση) και ήταν περίπου 20% αυξημένο από το αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης.

Τρίτον, βελτιωμένα αναμένονται τα έσοδα από την ιδιωτική πελατεία λόγω της ανάγκης ψηφιοποίησης των εργασιών ολόκληρης της οικονομίας. Ειδικότερα, ενώ το 2021 οι δουλειές του δημοσίου αποτέλεσαν περίπου το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών, το φετινό ποσοστό δείχνει ότι θα προσεγγίσει το 40%, λόγω της ευρείας σειράς συμβάσεων που προωθούν το κεντρικός κράτος και οι δημόσιοι φορείς.

Τέταρτον, θα ενταθούν οι προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών του ομίλου.

Στο φετινό προϋπολογισμό της εισηγμένης δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο ανάληψης του έργου των ταυτοτήτων. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, η Space Ηellas σε συνεργασία με την Zetes (θυγατρική κατά 100% της Panasonic) έχει ήδη προκριθεί στα τρία σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο, ωστόσο έχουν υποβληθεί τέσσερις προσφυγές που έχουν εκδικαστεί από το ΣτΕ και η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν, τότε θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των τριών προκριθέντων σχημάτων και θα επιλεγεί η χαμηλότερη εξ’ αυτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, Space Ηellas και Zetes έχουν διευρύνει τη συνεργασία τους διεκδικώντας αντίστοιχα έργα σε χώρες του εξωτερικού.

Υπόθεση SingularLogic

Η SingularLogic εξαγοράστηκε πέρυσι έναντι 18 εκατ. ευρώ από την σύμπραξη Space Ηellas και Epsilon Net και στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο τομείς στους οποίους συμμετέχουν οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες. Γεγονός είναι ότι και οι δύο αυτές εταιρείες συνεισέφεραν σημαντικά στην περυσινή κερδοφορία των Space Hellas και Epsilon Net, από τον πρώτο χρόνο δηλαδή λειτουργίας τους κάτω από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Κύκλοι προσκείμενοι σε Space Ηellas και Epsilon Net υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα ξεκίνησε με επιτυχία, δημιουργεί σημαντικές συνέργειες, ενώ παράλληλα υπάρχουν σαφή περιθώρια για περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, το υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών που μεταφέρει από το παρελθόν η SingularLogic δημιουργεί φορολογικά πλεονεκτήματα σε Space Ηellas και Epsilon Net.

Εξαγορές και «κλείδωμα» επιτοκίου

Η Space Ηellas εξετάζει το ενδεχόμενο των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, κάτω από δύο οπτικές:

  1. Να εντάξει στο δυναμικό της σχήματα με αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό και δεύτερον, την επέκταση σε νέες δραστηριότητες και 
  2. προκειμένου να ασφαλιστεί έναντι ενός σεναρίου υψηλότερων επιτοκίων, η Space Ηellas «κλείδωσε» για οκτώ χρόνια το Euribor του 60% των δανείων της στο 0,5% (συνολικό κόστος δανείου Euribor περιθώριο) με αποτέλεσμα η μέγιστη επιπλέον επιβάρυνση για τα συγκεκριμένα δάνεια δεν μπορεί να ξεπεράσει το 0,5% για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Related posts

Epsilon Net: Παροχή εγγύησης στην Epsilon Singularlogic

admin

Αναστέλλει τον στοιχηματισμό σε ρωσικές αθλητικές διοργανώσεις ο ΟΠΑΠ

admin

Prodea: Απέκτησε πέντε οικόπεδα στο Μαρούσι για «πράσινο» συγκρότημα γραφείων

admin

Ο όμιλος Μήτση μόνος στην κούρσα για τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

admin

ΟΛΘ: Στο 71,85% αυξήθηκε η συμμετοχή της Belterra

admin

Forthnet: Αίτημα για διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ

admin

Intrakat: Νέες συμβάσεις αξίας 406,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

admin

Προοδευτική: Ενημέρωση μετόχων για τη συμφωνία με την Lida Capital

admin

Παράταση στην παράταση για το νέο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

admin