Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Deal με EDPR και ENGIE για πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση της συνεργασίας της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με τον 4ο παγκόσμιο παραγωγό αιολικής ενέργειας την πορτογαλική EDP Renewables και τη γαλλική ENGIE, προχώρησε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας Γιώργος Περιστέρης (φωτό). Το deal αφορά στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης στη διάρκεια διαδικτυακού webinar της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) έκανε γνωστό ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεργαστεί με το επενδυτικό σχήμα Ocean Winds των εταιριών EDF και EDPR προκειμένου να διεκδικήσουν στη χώρα μας θαλάσσιες παραχωρήσεις για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η Ocean Winds ετοιμάζεται να συμμετέχει σε τέτοιους διαγωνισμούς σε θάλασσες της Ευρώπης. Διαγωνισμοί που αφορούν σε αιολική ισχύ 31 GW ανάμεσα στο 2030 με 2035. Οι δύο εταιρίες, κατά τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως και η Iberdrola και η Total έχουν κάνει ήδη προτάσεις σε διαγωνισμούς, όπου διεξάγονται για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών σταθμών. Αυτές οι χώρες είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και η διατιθέμενη ισχύς εκτιμάται σε 10,6 GW.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αναγγέλλει από το βήμα της ίδιας της διαδικτυακής εκδήλωσης πως σχετική νομοθεσία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. Ο κ. Σκρέκας, μάλιστα, λόγω και της ιδιαιτερότητας των ελληνικών θαλασσών (μεγάλο βάθος) έκανε γνωστή την πρόθεση του να δώσει πρώτα χώρο στη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Στην Ελλάδα το διαθέσιμο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ-ΕΠ) υπολογίζεται στα 263 GW. Σύμφωνα με τον ίδιο έως το 2030 στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν πλωτά αιολικά ισχύος 250 με 300 MW, το 2040 3 GW και το 2050 10 GW.

Ο κ. Περιστέρης στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ πρότεινε επίσης συγκεκριμένη μεθοδολογία για τη γρήγορη αδειοδότηση έργων μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρόταση του, το δημόσιο μπορεί να επιτρέψει τους ιδιώτες να εγκαταστήσουν μετρητικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές που θα ζητήσουν.

Για τη δέσμευση τους το υπουργείο ΠΕΝ θα τις προεγκρίνει με απόφαση του και με βάση αυτή οι επενδυτές θα μπορούν να ξεκινήσουν τις προκαταρκτικές έρευνες.

Για να μη δίνονται ασύδοτα θαλάσσιες εκτάσεις, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρότεινε ο επενδυτής να καταβάλλει ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα και να προσκομίζει εγγυητική επιστολή για όποια περιβαλλοντική αποκατάσταση απαιτηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τις έρευνες και μετά θα μπορεί να αιτηθεί την τελική χωροθέτηση του έργου. Έπειτα τα συναρμόδια υπουργεία θα δίνουν την τελική έγκριση και την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με Προεδρικό Διάταγμα.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τους τρεις άξονες του θεσμικού πλαισίου που είναι η η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η ηλεκτρική διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή.

Related posts

Μειοψηφική συμμετοχή στη Μέγας Γύρος απέκτησε το fund Elikonos 2

banksnews

CNL Capital: Στα €294.059 τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

banksnews

Βραβείο καλύτερης ασφαλιστικής 2021 για την Εθνική Ασφαλιστική

banksnews

ΕΛΠΕ: Συγκρίσιμα EBITDA 201 εκατ. ευρώ το H1

banksnews

Προς παράταση ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

banksnews

Πάμε Στοίχημα: Μοίρασε 15 εκατ. ευρώ σε μια εβδομάδα

banksnews

ΔΕΗ: Μικρή παράταση στο διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

banksnews

ΕΥ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει το risk management

banksnews

Motor Oil: Πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης 320 εκατ. ευρώ

banksnews