Σε ήρεμα νερά κύλησε τελικά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν έθεσε το θέμα, όπως αναμενόταν από πολλούς, της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.
Αυτό που κυριάρχησε στη Σύνοδο ήταν η υπαναχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με την είσοδο στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας αλλά και τα ανταλλάγματα που πήρε ο τούρκος πρόεδρος για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Δε χρειάζεται άλλη αστάθεια – Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές
Πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση καθώς στη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εστάλη μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο, όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου .
Από την πλευρά της Αθήνας η αναφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μπορεί να εκληφθεί ως ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την πολιτική της προκλητικότητας που ακολουθεί στο Αιγαίο, σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ απαιτεί ενότητα και αποφυγή επιπλέον εντάσεων. Ένα μήνυμα σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ενάντια σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Θα παραμείνει ήσυχος ο Ερντογάν;
Το ερώτημα βέβαια εφεξής, είναι εάν ο τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μία αποκλιμάκωση της έντασης ή θα επιχειρήσει και πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν πανέτοιμος να απαντήσει σε ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά Ερντογάν, αρκέστηκε να τονίσει στην τοποθέτησή του πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε ΝΑΤΟ: Η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα
Μένει πάντως να φανεί εάν η Τουρκία θα επανέλθει το επόμενο διάστημα με ένα νέο μπαράζ προκλήσεων, ή για τους δικούς της λόγους θα ρίξει τους τόνους.
Για την Άγκυρα ωστόσο η «σταθερότητα στο Αιγαίο» συνδέεται άμεσα και με την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών, που ο Ερντογάν δεν έφερε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, ωστόσο διεμήνυε σε όλες τις δηλώσεις του ότι είχε την πρόθεση να θέσει στον Μπάιντεν, μαζί με το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους.