Image default
PIRAEUS BANK

Σύμπραξη Πειραιώς – Dimand με έργα πράσινης ανάπτυξης

Τέσσερα έργα – αναπτύξεις, συνολικού κατασκευαστικού κόστους 0,5 δις. ευρώ και συνολικής δόμησης 127 χιλ. τ.μ., με ενσωμάτωση πράσινων χαρακτηριστικών και εφαρμογή  αρχών βιωσιμότητας, αφορά η στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Dimand.

Όπως είπαν ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος χθες, πρόκειται για «μια δυναμική συνεργασία. Θα κρίνεται σε κάθε στάδιο και λόγω της φύσεως της δύναται να εξελιχθεί χωρίς όρια».

Το μεγαλύτερο έργο είναι στο Λαύριο, η ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα (στο τέλος της πόλης παραλιακά στην κατεύθυνση προς το Σούνιο) εκεί που στεγαζόταν το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, Αιγαίο.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού στόχος είναι η αποκατάσταση της έκτασης και η ανάπτυξη πολεοδομικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής.

Η Dimand έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρία του ακινήτου, Strix Holdings II L.P. (συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς) η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου.

Σημειώνεται ότι στην Euroterra η Πειραιώς κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου, η Κέκροψ και η ΓΕΚ Τέρνα περίπου 10% εκάστη και 5% η Intracom.

Φιλοδοξία των δύο φορέων είναι η επένδυση αυτή, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του κύριου λιμένα και την αξιοποίηση της μαρίνας, να επαναπροσδιορίσει το Λαύριο ως ένα ελκυστικό τουριστικό πόλο.

Για το έργο που θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τους επικεφαλής των δημιουργών, η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου της πόλης, Δημήτρη Λουκά.

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με Dimand για αξιοποίηση 4 σημαντικών ακινήτων

Ανακαινίσεις

Η Dimand έχει αναλάβει την πολεοδομική ωρίμανση της ανάπτυξης στο Λαύριο (δόμηση περί 60 χιλ. τ.μ.) και όταν φτάσει η ώρα των οικοδομικών αδειών θα αποφασιστεί και η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Euroterra.

Το δεύτερο έργο το οποίο αφορά η ανακοινωθείσα στρατηγική συνεργασία είναι στη Θεσσαλονίκη, η ανάπλαση του ακινήτου της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, την οποία έχει δρομολογήσει η Dimand με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Πειραιώς. Έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές 2025 και θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Dimand προχωρά τα έργα της με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 30% και επιδιώκει την τραπεζική τους χρηματοδότηση (project finance) για το υπόλοιπο 70%.

Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 23 στρέμματα και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης Leed σε επίπεδο Gold (όπως και όλα τα έργα τα οποία αφορά η συνεργασία).

Τα άλλα δύο έργα της συνεργασίας είναι ανακαινίσεις. Η πρώτη σε ακίνητο επί της οδού Κοραή 4, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα ανακαινισθεί από την Dimand στην οποία και ανήκει (το έχει εξαγοράσει από την Εθνική Ασφαλιστική) και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι στην Πειραιώς, για τη στέγαση κεντρικών διοικητικών της μονάδων. Σημειώνεται ότι σήμερα η Τράπεζα στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες της σε 19 διαφορετικά κτίρια.

Το συνολικό εμβαδό του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας και 3.000 τ.μ. σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44.

H παράδοση

Η παράδοση του εν λόγω κτιρίου στην Κοραή (και η πώλησή του από την Dimand στην Πειραιώς) έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2026 και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το κόστος της ανακαίνισης είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη ανακαίνιση, κόστους 20 με 25 εκατ., αφορά το ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου, επί των οδών Σταδίου και Αιόλου. Ανήκει στις εταιρίες ειδικού σκοπού Λυκούργος ΜΑΕ και Ιανός ΜΑΕ, συμφερόντων της Πειραιώς. Η Dimand θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις προαναφερόμενες εταιρίες με την Πειραιώς να διατηρεί μειοψηφικό. Σήμερα στεγάζεται εκεί κατάστημα Νότος (αρχική μίσθωση να έχει λήξει και υφίσταται συμφωνία παράτασης για ένα χρόνο).

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου μέσω της συνεργασίας αυτής, «ο Όμιλος Πειραιώς, αξιοποιώντας την ισχυρή τεχνογνωσία της Dimand, ενισχύει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπό το πρίσμα της αξιοποίησης του real estate και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

«Προσβλέπουμε στη δημιουργία οικονομικής υπεραξίας με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα» τόνισε, κατά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας, ο κ. Ανδριόπουλος.

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Deal για πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία

admin

Στην Έκθεση HORECA η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς η οριστική έκθεση ελέγχου της ΤτΕ

admin

Πειραιώς: Χρηματοδότηση 40 εκατ. σε Thomas Cook για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13 ετών, με ράλι άνω του 5% σε Πειραιώς & Entersoft

ad

Πειραιώς: Προσαρμοσμένα κέρδη 312 εκατ. ευρώ το 2020

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Πειραιώς στη Eurobank

admin

Πειραιώς: Υπογράφει με Intrum για την τιτλοποίηση Sunrise 1

admin

Διεθνής διάκριση για το Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς

admin