Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ: Αν δεν είχαν ληφθεί τα έκτακτα μέτρα η εταιρεία θα κατέρρεε

Ενα μεγάλο «γαϊτανάκι» ευθυνών έχει ξεκινήσει για τη διαφαινόμενη κατάρρευση της ΔΕΗ και το κυβερνητικό σχέδιο για τη διάσωση της επιχείρησης.

Κύκλοι της αγοράς ενέργειας επισημαίνουν ότι οι μοναδικοί υπόλογοι για τις δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνονται για τη ΔΕΗ είναι όσοι έφεραν την εταιρεία στα όρια της χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, ενώ το 2014 είχε κέρδη 90 εκατομμύρια το 2018 έκλεισε με ζημιές 900 εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα είναι μόλις 0,3 δις ευρώ.

Επιπλέον, το 2014 είχε περίπου 2 δισ. κεφαλαιοποίηση, ενώ πριν τις ευρωεκλογές είχε πέσει περίπου στο 1/7 και τα ληξιπρόθεσμα χρέη της είχαν υπερτριπλασιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατάρρευση της ΔΕΗ θα ευνοούσε τις ιδιωτικές ανταγωνίστριες εταιρείες

Κατά τις ίδιες πηγές, εάν δεν λαμβάνονταν -και μάλιστα άμεσα- οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, ο ορκωτός ελεγκτής στην επικείμενη έκθεσή του (24 Σεπτεμβρίου) θα διατύπωνε προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Μια τέτοια προειδοποίηση εκτιμάται ότι θα είχε δραματικές συνέπειες για την εταιρεία, τους καταναλωτές, τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, το τραπεζικό σύστημα -εξαιτίας των οφειλών της εταιρείας- αλλά και την εθνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι με τις τωρινές αποφάσεις ενισχύονται οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, φαίνεται πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι αν δεν σωθεί η ΔΕΗ, τότε ακριβώς είναι που οι ανταγωνιστές της θα έβρισκαν «πεδίον δόξης λαμπρόν». Η κατάρρευση και όχι η διάσωση της ΔΕΗ ευνοεί τους ανταγωνιστές της, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ποιοι θα συμβάλλουν στη διάσωση της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν στον τελικό λογαριασμό τους, παρά μόνο μέσω της μείωσης του ποσοστού της έκπτωσης συνέπειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το 10% στο 5%.

Στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται, ωστόσο, να συμβάλουν με ισορροπημένο τρόπο όλες οι πλευρές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με μείωση της προνομιακής έκπτωσης που έχουν στα τιμολόγια της εταιρείας από το 75% κατά μέσο όρο στο 30%.
  • Η βιομηχανία, με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα.
  • Το Δημόσιο, με τη μείωση του Φ.Π.Α. και την καταβολή των ΥΚΩ.
  • Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, που είχαν αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.

Να σημειωθεί ότι η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, την εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, την πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Related posts

Χρηματιστήριο: Με ήπιες πτωτικές τάσεις συνεχίζει η Αθήνα

banksnews

Μέτρα για τον κορωνοϊό-Χατζηδάκης: Δεν ξεχνάμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λόγω της κρίσης

banksnews

Alpha Bank: Διεθνείς διακρίσεις και μπαράζ επαφών με θεσμικούς επενδυτές

banksnews

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή τους – Οι προθεσμίες του Σεπτεμβρίου

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρωταγωνιστές οι μη τραπεζικές μετοχές

banksnews

Τραμπ κατά ΕΕ, για το εμπόριο: Αν δεν πάρω αυτό που θέλουμε, θα επιβάλω δασμούς στα αυτοκίνητα

banksnews

Σταϊκούρας: Το 3ο τρίμηνο του 2021 η πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

banksnews

Παράταση στις 120 δόσεις μόνον αν… αυξηθούν οι αιτήσεις

banksnews

Έως και 40% κρατική επιδότηση σε ιδιοκτήτες για «κούρεμα» ενοικίου

banksnews