Οι Τούρκοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους και οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη λίρα, με τον ταχύτερο ρυθμό από το λανσάρισμά τους τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτούς τους λογαρισμούς, σε περίπτωση που η πτώση της λίρας έναντι των «σκληρών» νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πληρώσει στους κατόχους τους σε λίρες τη διαφορά.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι καταθέσεις σε αυτούς τους λογαριασμούς έφτασαν τα 290 δισ. λίρες (21,4 δισ. δολάρια) μέχρι αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρμόδιας τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής Mehmet Ali Akben, από 209 δισ. μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η μέση ημερήσια εισροή ήταν 11,6 δισ. λίρες, η υψηλότερη μέχρι τώρα, και έρχεται καθώς το μέτρο επεκτάθηκε από τους ιδιώτες στις εταιρείες, τον περασμένο μήνα.
Το προϊόν έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους καταθέτες από το να αλλάξουν τις λίρες σε ξένο νόμισμα. Οι λογαριασμοί κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης πέρυσι που είδε τη λίρα να χάνει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου. Προβλήθηκαν από τις αρχές ως εναλλακτική λύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, στις οποίες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιστάθηκε παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Τουρκικές εταιρείες και νοικοκυριά αναζητούσαν πάντα ένα σκληρό νόμισμα ως αντιστάθμισμα έναντι των απωλειών της λίρας και της πολιτικής αναταραχής. Ωστόσο, έχουν περιορίσει τις καταθέσεις τους σε δολάρια και ευρώ κατά περίπου 11 δισ. δολάρια από την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ των 239 δισ. δολαρίων στα τέλη Δεκεμβρίου.