Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής της Χασάκα μετά από συγκρούσεις 6 ημερών

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στην Συρία ανακοίνωσαν ότι επανέκτησαν τον έλεγχο της μεγάλης φυλακής του Γουαϊράν στην πόλη Χασάκα μετά την επίθεση που δέχθηκε από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βάζοντας τέλος στην σημαντικότερη τζιχαντιστική επίθεση των τριών τελευταίων ετών στην χώρα.

Ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος του Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπου κυριαρχούν οι σύροι μαχητές, ανακοίνωσε την ανάκτηση του “πλήρους ελέγχου” της φυλακής μετά την παράδοση όλων των τζιχαντιστών που είχαν οχυρωθεί εκεί εδώ και έξι ημέρες.

Τζιχαντιστές εντός και εκτός της φυλακής έλαβαν μέρος στην συντονισμένη επίθεση που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 124 τζιχαντιστές, 50 κούρδοι στρατιώτες και 7 άμαχοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για την “μεγαλύτερη και βιαιότερη επίθεση” του Ισλαμικού Κράτους από την ανακοίνωση της ήττας του τον Μάρτιο 2019 στην Συρία.

Τουλάχιστον “χίλιοι τρομοκράτες αναγκάσθηκαν να παραδοθούν” από την έναρξη της επίθεσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Η φυλακή του Γουαϊράν στεγάζει τουλάχιστον 3.500 ύποπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και μέλη της ηγεσίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες ανήλικοι κρατούνται στο κτίριο αυτό που λειτουργούσε ως σχολείο πριν μετατραπεί σε φυλακή.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν είχε δηλώσει ότι Σύρος, μέλος της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους διαπραγματευόταν με τους Κούρδους το τέλος των συγκρούσεων με αντάλλαγμα την ιατρική περίθαλψη των τραυματισμένων τζιχαντιστών που είχαν οχυρωθεί εντός της φυλακής, αν και οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήταν αντίθετοι με κάθε διαπραγμάτευση.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους ήταν αντίθετοι με μία γενική επίθεση κατά της φυλακής λόγω της παρουσίας ανηλίκων και για την αποφυγή σφαγής.

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

Η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις προς την διεθνή κοινότητα για βοήθεια, για τον φόβο ενίσχυσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους με την στρατολόγηση νέων μαχητών.

“Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας”, δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ Ομάν, τοπικός ανώτατος αξιωματούχος.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που βρίσκονται σε φυλακές και καταυλισμούς, αρκούμενες σε στάγδην επαναπατρισμούς.

“Νικήσαμε εδαφικά το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να εξουδετερώσουμε την τρομοκρατική ιδεολογία”, δήλωσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επίθεση κατά της φυλακής της Χασάκα αποτελεί μία νέα φάση για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, που έχει αναδιπλωθεί στην συριακή έρημο αφού έχασε το “χαλιφάτο” του.

“Αν η διεθνής κοινότητα δεν χορηγήσει επαρκή βοήθεια, περιλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας (…) δεν αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος να ανακτήσει τον έλεγχο στην ζώνη αυτή”, προειδοποίησε.

-

Related posts

Μεσανατολικό: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

banksnews

Εικονολήπτης του Fox News σκοτώθηκε στην Ουκρανία

banksnews

Reuters: Στο “μάτι του κυκλώνα” ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ Νουρεντίν Νεμπατί

banksnews

Μολδαβία: Αποπέμφθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και… λίγο μετά συνελήφθη

banksnews

Τουρκία: Σε υψηλό 20 ετών ο πληθωρισμός, στο 54,44%

banksnews

ΗΠΑ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιούνιο

banksnews

Ρουμανία: Επιχειρήσεις εξουδετέρωσης νάρκης που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα ανοιχτά των ρουμανικών ακτών

banksnews

ΗΠΑ: Ένα “νέο σύστημα” για τα διεθνή ταξίδια, όταν αρθούν οι περιορισμοί, σχεδιάζει η κυβέρνηση

banksnews

Πρωθυπουργός Βελγίου για πλημμύρες: Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές

banksnews