Λήγει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου η προθεσμία για το μηχανισμό «
Συν-εργασία
», χωρίς να υπάρχουν, σύμφωνα με τις έως τωρινές πληροφορίες, στο τραπέζι σενάρια για παράταση.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να περιορίσουν τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
Για το χρόνο που δεν εργάζονται οι εργαζόμενοι, ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος καλύπτει το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Να σημειωθεί, ότι για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.Οι εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα λάβουν το Δώρο Πάσχα σε δύο δόσεις, όπως ακριβώς έλαβαν και το δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή:
Το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος από την επιχείρηση όπου εργάζεται θα το λάβει από τον εργοδότη του και το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» θα το πληρώσει το κράτος.
Πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει πως με τη λήξη του θα πρέπει οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό, να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους σε νέα δεδομένα, είτε τροποποιώντας εργασιακές συμβάσεις, είτε αυξάνοντας τις δαπάνες τους για μισθούς και εισφορές.
Υποβολή αιτήσεων
Στο μεταξύ, ανοικτή είναι η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα για τον Μάρτιο, καθώς και για τις αιτήσεις που αφορούν τη β΄ φάση του Φεβρουαρίου.
Η προθεσμία για την ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό, τον Μάρτιο, είναι έως τις 31 Μαρτίου και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης (α΄ φάση) καθώς και ορθές επαναλήψεις, εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό.
Οι όροι του προγράμματος
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά μόνο όσους εντάσσονται στο μηχανισμό.
Ειδήσεις σήμερα:Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα
Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η επιδότηση στα καύσιμα – Αύριο το οικονομικό πακέτο στήριξης
Καλαμάτα: Αυτός είναι ο 31χρονος πατέρας δυο παιδιών που κατηγορείται για βιασμό 5χρονου