Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Συνθήκες συσσώρευσης για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Τα τραπεζικά πακέτα της προηγούμενης εβδομάδος ύψους 175 εκ. ευρώ προϊδέασαν την επενδυτική κοινότητα για μονιμότερη συναλλακτική βελτίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πλέον αισιόδοξοι ερμήνευσαν την κίνηση ως ψήφο εμπιστοσύνης των νεοεισερχόμενων επενδυτών στις επερχόμενες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Όμως, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε καθώς σύντομα οι συναλλαγές υποχώρησαν πάλι κάτω και από τα 60 εκ. ευρώ επαναφέροντας την υποτονικότητα των προηγούμενων ημερών.

Παραμένει επομένως το σκηνικό του ελληνικού χρηματιστηρίου να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, της Μ. Ανατολής αλλά και της Α. Μεσογείου διαμορφώνοντας ανάλογη μεταβλητότητα και συγχρονιζόμενο με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κυρίως αγορών. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές του Γ.Δ. να μη προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη ενεργότερη συμμετοχή θεσμικών και άλλων επενδυτών. Σκηνικό συσσώρευσης επομένως μέχρι ότου οι εγχώριοι καταλύτες θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό προσδοκάται να συμβεί σε συνέχεια εξελίξεων σε δύο κυρίως πεδία:

Της βάσιμης προσδοκίας να ανακοινωθεί αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch ή έστω των θετικών προοπτικών της στις 24 Ιανουαρίου. Εξέλιξη που θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους με την άμεση έκδοση νέου μακροπρόθεσμου τίτλου με χαμηλό επιτόκιο ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμο.

Της προοπτικής έναρξης πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό σε σχέση με την απομάκρυνση των πολλαπλών κτιρίων που υφίστανται στο χώρο, ώστε σε επόμενο χρόνο να καταστεί δυνατή η έναρξη του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου. Εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την προοπτική επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.

Ενόψει των παραπάνω, το ενάρετο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει η ορατή προοπτική για το επόμενο διάστημα. Με τις αβεβαιότητες σε σχέση με τα γεωπολιτικά ζητήματα να παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση της κατάλληλης ψυχολογίας επί του παρόντος, μην επιτρέποντας προσώρας την εκπλήρωση προϋποθέσεων για January effect φέτος.

Στο εξωτερικό, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η διατήρηση συνθηκών υψηλής ρευστότητας επιτρέπει στις διεθνείς αγορές τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων, με τη Wall Street να καταγράφει αλλεπάλληλες ιστορικές επιδόσεις. Με τα εταιρικά μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών να σημειώνουν βελτίωση στο 4ο τρίμηνο του έτους εν μέσω μιας οικονομίας που δεν παρουσιάζει κόπωση, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Με την εκκρεμότητα ωστόσο της   παραπομπής του Προέδρου Trump να συνιστά απειλή αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το μικρό έστω ενδεχόμενο, απομάκρυνσής του από την Προεδρία των ΗΠΑ, εξέλιξη που θα εκληφθεί σαν «μαύρος κύκνος» από τις αγορές…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Related posts

Pasal: Στις 5 Φεβρουαρίου η ΓΣ για την αλλαγή επωνυμίας

banksnews

Περνούν μέσω Χ.Α. «πακέτα» της Ideal στα €3,2 ανά μετοχή

banksnews

Στις 720 μονάδες τοποθετείται το εκτιμώμενο άνω όριο για τον ΓΔΧΑ

banksnews

Τα απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο

banksnews

Intracom: Επέκταση της συνεργασίας με τη Raytheon για τους Patriot

banksnews

Χ.Α.: Παραμένει ψηλά παρά το profit taking στις τράπεζες

banksnews

Νευρικότητα στις ευρωαγορές λόγω του κορωνοϊού

banksnews

ΕΥΔΑΠ: Αίτηση στον ΑΣΕΠ για πρόσληψη 140 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων

banksnews

Οι φήμες για ένταση Ελλάδας-Τουρκίας προκάλεσαν καθίζηση του Χρηματιστηρίου

banksnews