Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης της Πειραιώς, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου επιτάχυνσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της τράπεζας, μια ερώτηση επανήλθε αρκετές φορές.
«Πιστεύετε ότι υπάρχει ικανή ζήτηση, ώστε να απορροφηθεί στα επιδιωκόμενα επίπεδα τιμών, η προσφορά NPEs που θα βγει, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς;»
Παρ’ ότι η διοίκηση της Πειραιώς εμφανίστηκε βέβαιη για τη σωστή προεργασία, όσον αφορά στις δικές της συναλλαγές, το ερώτημα μόνο θεωρητικό δεν είναι.
Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ξεκινήσει ή προτίθενται να ξεκινήσουν, τους επόμενους μήνες, τιτλοποιήσεις NPEs, αθροιστικής ονομαστικής αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η πώληση εξασφαλισμένων δανείων σε καθυστέρηση ως 6,8 δισ. ευρώ (project Αριάδνη) από τον διαχειριστή των υπό εκκαθάριση τραπεζών, PQH, η προσφορά θα ξεπεράσει, φέτος, τα 31 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τεράστιο νούμερο, που ισοδυναμεί με το 45% του αποθέματος των NPEs στις 30/09/2019 και ξεπερνά το 50% του τωρινού αποθέματος, αν συνυπολογιστούν πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, για τις οποίες, είτε έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία (project Cairo), είτε βρίσκονται σε ώριμο στάδιο (Alpha- Neptune και Εθνική- Icon). Ταυτόχρονα, αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά, που έχουν βγάλει, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, οι εγχώριες τράπεζες.
Με την προϋπόθεση ότι το καλό κλίμα, διεθνώς, δεν πρόκειται να διαταραχθεί, οι τράπεζες ποντάρουν σε διεύρυνση του ενδιαφέροντος, με εμφάνιση «παικτών», οι οποίοι δεν έχουν διεκδικήσει με αξιώσεις, ως τώρα, χαρτοφυλάκια προς πώληση ή τιτλοποίηση στην Ελλάδα (Cerberus καιVarde).
Επιπρόσθετα, παίκτες που δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, όπως η Elliott, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν, με μια συναλλαγή, κρίσιμη μάζα και γεωγραφική διασπορά, ώστε εν συνεχεία να εισαγάγουν την ευρωπαϊκή «πλατφόρμα» διαχείρισης απαιτήσεων σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Η αισιοδοξία των τραπεζιτών εδράζεται στο γεγονός ότι η εγχώρια αγορά προσφέρει, αυτή τη στιγμή, τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην Ευρωζώνη για τα funds, που αγοράζουν NPEs, λόγω της καθυστέρησης, με την οποία εξήλθε από τη μακροχρόνια ύφεση η ελληνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν, σύμφωνα με στελέχη private equity funds, σημάδια κόπωσης του ανταγωνισμού. Οι περισσότεροι από όσους αγόρασαν χαρτοφυλάκια με ενυπόθηκα NPEs, κατά την τελευταία διετία, τελούν σε περίοδο εσωστρέφειας, που σε μια περίπτωση έχει φθάσει στα επίπεδα εσωτερικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με εξαίρεση την Bain οι υπόλοιποι δεν διεκδίκησαν με αξιώσεις χαρτοφυλάκια, ενώ ακόμη και στους διαγωνισμούς που πέρασαν στο δεύτερο γύρο δεν κατέθεσαν εντέλει δεσμευτικές προσφορές.
Κόβουν…. δρόμο Πειραιώς και Εθνική
Η απόφαση της Alpha Bank να ακολουθήσει… τα χνάρια της Eurobank, προωθώντας ένα σύνθετο, σπονδυλωτό deal, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι το να «τρέξουν», ταυτόχρονα, α) ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των NPEs, με πώληση του 80% του servicer, β) εταιρικός μετασχηματισμός και γ) τιτλοποίηση – «μαμούθ», απαιτείται χρόνος.
Η Alpha ποντάρει, αφενός στο ότι θα βρει λυμένα αρκετά από τα θέματα, τα οποία αντιμετώπισε η Eurobank, ως πιονέρος και αφετέρου στην όξυνση του ανταγωνισμού, μεταξύ των funds για την απόκτηση κρίσιμης υπό διαχείρισης μάζας NPEs στην Ελλάδα, με μια συναλλαγή.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διοίκησή της έχει δηλώσει ότι θα αποφύγει να μπει, νωρίς σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και το απέδειξε το περασμένο Φθινόπωρο, όταν αρνήθηκε το επίμονο «φλερτ» συγκεκριμένων funds.
Υπάρχει, όμως, η εξής διαφοροποίηση στο σκηνικό: η Eurobank πέρσι έπαιζε μπάλα μόνη της. Φέτος, Εθνική και Πειραιώς βγαίνουν στην… πλάτη της Alpha, δημιουργώντας συνθήκες ικανοποιητικής προσφοράς για τα funds.
Η ΕΤΕ, χάρη στα εγγεγραμμένα έκτακτα κέρδη 500 εκατ. ευρώ από το νέο swap με το Δημόσιο, θα βγάλει τιτλοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ, χωρίς ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των NPEs και εταιρικό μετασχηματισμό. Εξ ου και ποντάρει ότι θα τελειώσει ταχύτερα από την Alpha.
Η Πειραιώς θα βγάλει δύο τιτλοποιήσεις 2 5 δισ. ευρώ, με εταιρικό μετασχηματισμό εκ των οποίων η μια (project Phoenix για στεγαστικά NPEs ύψους 2 δισ. ευρώ) θα ξεκινήσει το Μάρτιο, με στόχο να ληφθούν δεσμευτικές προσφορές τον προσεχή Μάιο. Με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει αναθέσει στην Intrum τη διαχείριση των NPEs της βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ως προς την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.