Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συνδημιουργός του εμβολίου της AstraZeneca υπερασπίζεται την ασφάλειά του

Ένας από τους επιστήμονες της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, υπερασπίστηκε σήμερα την ασφάλειά του, τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επέλεξαν να περιορίσουν τη χρήση του, λόγω της ανησυχίας για μια πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση πολύ σπάνιων παρενεργειών.

Ο Άντριαν Χιλ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε ότι ομάδες σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να εντοπίσουν τον όποιο πιθανό μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλεί τις θρομβοεμβολές, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα από τη χρήση του σε πραγματικές συνθήκες, τώρα που πλέον έχουν χορηγηθεί τόσες πολλές δόσεις. Ο Χιλ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις ρυθμιστικές αρχές φαρμακοεπαγρύπνησης της Βρετανίας και της Ευρώπης, καθώς και με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου είναι θετικό.

“Εάν κάποιες χώρες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα εμβόλιο (για την Covid-19), τότε θα υπάρχουν περισσότερα από τα άλλα εμβόλια για τις άλλες χώρες. Δεν το θεωρούμε σημαντικό ζήτημα”, είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου Vaxzevria, μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. Πολλές χώρες άρχισαν να το χρησιμοποιούν και πάλι, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

Όταν ρωτήθηκε αν εξεπλάγη από τις αναφορές για θρομβοεμβολές στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που χορηγούσαν το Vaxzevria, ο Χιλ είπε ότι τέτοιες πολύ σπάνιες παρενέργειες δεν θα είχαν εμφανιστεί ούτε καν σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. “Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 300.000 – και ίσως να προκαλεί έναν θάνατο στο εκατομμύριο – αν κάνει μελέτες της τάξης των 10-20.000 εμβολίων”, εξήγησε.

“Αυτές οι πολύ, πολύ σπάνιες παρενέργειες είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν για οποιοδήποτε εμβόλιο. Το θετικό είναι ότι τώρα μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε, επειδή το σύστημα συσχετισμού δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες είναι ικανό να το κάνει εντυπωσιακά γρήγορα”, πρόσθεσε.

Ο Χιλ είπε ότι ο μηχανισμός μιας ενδεχόμενης σχέσης του εμβολίου με τις σπάνιες θρομβοεμβολές αποτελεί αντικείμενο “εντατικής έρευνας” από πολλές ομάδες επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων του Ινστιτούτου Τζένερ και της AstraZeneca. “Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, μπορεί και όχι, για να το καταλάβουμε. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα και ευελπιστώ ότι θα βρούμε έναν τρόπο ανοσοποίησης ή μια προσέγγιση που θα παρακάμπτει τελείως αυτό το ζήτημα. Αλλά χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα πριν από αυτό”, κατέληξε.

- -

Related posts

Νότια Κορέα: Υψηλό τριών εβδομάδων με 490 κρούσματα κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες

banksnews

Nordic Monitor: Η Τουρκία έδωσε σε πολεμικά σχέδιά της για την Αν. Μεσόγειο το όνομα ναυμαχίας του 1560

banksnews

Η Γερμανία κήρυξε Πορτογαλία και Ρωσία “ζώνες παραλλαγής του ιού”

banksnews

Τουρκία: Πάνω από 5.200 κρούσματα κορονοϊού και άλλοι 51 θάνατοι σε 24 ώρες

banksnews

Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ 90.570 κρουσμάτων σε 24 ώρες

banksnews

Ιταλία: Οι αρχές θα χορηγούν μόνο μια δόση εμβολίου σε αυτούς που είχαν προσβληθεί προηγουμένως

banksnews

Κύπρος: Επαναλειτουργία λυκείων, ωδείων, φροντιστηρίων και γυμναστηρίων από 1/3

banksnews

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις της Μόσχας

banksnews

Δημοσκόπηση: Οι ηγέτες των γερμανικών επιχειρήσεων ψηφίζουν… Πράσινη καγκελάριο

banksnews