Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για τα αποθέματα νερού σε Αττική και νησιά

Ο εφιάλτης της ανομβρίας και της έντονης ξηρασίας που στερεί από τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ το βρόχινο νερό και τα πολύτιμα χιόνια που αποτελούν την κύρια εισροή νερού πλανάται ξανά πάνω από την Αττική, δημιουργώντας έναν πολιορκητικό κλοιό και στα νησιά όλη της χώρας που προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι.


Σε αυτό συνηγορούν ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, τα διαλυμένα δίκτυα ύδρευσης και οι αυξημένες διαρροές, στοιχεία που δημιουργούν έντονα διαχειριστικά προβλήματα στους νησιωτικούς προορισμούς που μόνο μερικώς μπορούν να καλύψουν οι αφαλατώσεις.

Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι προέρχεται από τα υδατικά αποθέματα νερού της Αττικής, τα οποία, αν και περιορίζονται σημαντικά, καλούνται να ανταποκριθούν σε συνθήκες αυξημένης κατανάλωσης κατά 8% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αύξηση, η οποία εκτιμάται ότι λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (αυξημένη ζέστη και σκόνη) μεγεθύνθηκε τον Ιούνιο. Σε αυτό συνηγόρησαν τα ανοιχτά σχολεία, ο πρόωρος καύσωνας και η παραμονή του κόσμου στην Αθήνα.


Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι από μία ασφαλή περιοχή 1,1 δισεκατομμυρίων έως και 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού τα προηγούμενα χρόνια και στους τέσσερις ταμιευτήρες (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης), τα αποθέματα πλέον φλερτάρουν με τα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των επόμενων μηνών. «Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία σε μία καλή υδρολογική περίοδο, από Οκτώβριο έως Μάιο, αναπληρώνουμε τις ποσότητες που χάνονται την προηγούμενη χρονιά», εξηγεί ο γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Καραγιάννης. Εχουμε όμως δύο διαδοχικές χρονιές κατά τις οποίες τα εισερχόμενα νερά είναι πολύ λιγότερα από τα νερά που εξέρχονται, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση μεγαλώνει.

Ενεργοποίηση πρωτοκόλλων

Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα νερού η ΕΥΔΑΠ έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και να προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιεί τον εφεδρικό κλάδο της Υλίκης, βάζοντας ουσιαστικά σε λειτουργία όλες τις πηγές υδροδότησης με σκοπό την εκταμίευση περισσότερου νερού στο υδατικό σύστημα Ευήνου – Μόρνου, που είναι η κύρια πηγή ύδρευσης της πόλης και θα το τροφοδοτήσει τα διυλιστήρια Πολυδενδρίου και Γαλατσίου και τη λίμνη του Μαραθώνα. Τα άλλα δύο διυλιστήρια της Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης (Ασπρόπυργος, Μενίδι) θα συνεχίσουν να παίρνουν νερό από τους ταμιευτήρες Ευήνου – Μόρνου. Το δεύτερο μέτρο που ενεργοποιεί η ΕΥΔΑΠ είναι η λειτουργία παλιών γεωτρήσεων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από αρκετές δεκαετίες (τέλη δεκαετίας ’80 με αρχές του ’90), όταν η Αθήνα αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα της παρατεταμένης λειψυδρίας που έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία το Λεκανοπέδιο και γέννησε την ανάγκη για έναν ακόμη πολύτιμο ταμιευτήρα νερού που ήταν το φράγμα του Ευήνου.


Με την ενεργοποίηση της Υλίκης και των πηγών της Μαυροσουβάλας στην περιοχή της Μαλακάσας υπολογίζεται ότι θα μπορούν να ανέβουν σε ημερήσια βάση τα αποθέματα πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα νερού.


Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ προσανατολίζεται σε πρόσθετες λύσεις και επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή παράταση του φαινομένου της ανομβρίας, η οποία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή, μελετώνται εναλλακτικά σενάρια όπως η αναζήτηση νέων πηγών άντλησης νερού από διαφορετικές λεκάνες απορροής, ενώ εξετάζεται συνδυαστικά και η χρήση των αφαλατώσεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή, διαβάστε το ΦΕΚ

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030

admin

ΕΚΤ: «Πολύ ισχυρή» αναμένεται να είναι η αύξηση μισθών στην Ευρωζώνη μέσα στο 2023

admin

Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Στο ΦΕΚ η λίστα προϊόντων

admin

Market Pass: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Την Παρασκευή ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές

admin

IEA: Tα κινεζικά lockdown βοηθούν να αποτραπεί ένα εφιαλτικό ράλι στην τιμή του πετρελαίου

admin

Εορταστικό ωράριο: Σε πρωτοχρονιάτικους ρυθμούς εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

admin

Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το ρολόι της ΔΕΗ

admin

Βρετανικό ΑΕΠ: «Βουτιά» 9,9% για το 2020

admin