Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

“Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο” ανέφερε ο κ. Μισέλ.

#Unity

Agreement to ban export of Russian oil to the EU.

This immediately covers more than 2/3 of oil imports from Russia, cutting a huge source of financing for its war machine.

Maximum pressure on Russia to end the war.

#EUCO

— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022

Πρόσθεσε ότι “το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση ακόμη 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία”.

This sanctions package includes other hard-hitting measures:

de-Swifting the largest Russian bank Sberbank,

banning 3 more Russian state-owned broadcasters,

and sanctioning individuals responsible for war crimes in #Ukraine#EUCO

— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal στη συμφωνία προβλέπεται εξαίρεση όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση της Ουγγαρίας. Λίγο νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει ότι υπήρχε “πολιτική πίεση” για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο “ατύχημα”.

Σύμφωνα με το Bloomberg αξιωματούχοι και διπλωμάτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες των κυρώσεων. Η Ουγγαρία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, μπλόκαρε το εμπάργκο  τον τελευταίο μήνα καθώς αναζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διακοπεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Βουδαπέστη έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι ακόμη κι αν διακοπεί η ροή πετρελαίου μέσω των αγωγών ο ενεργειακός της εφοδιασμός δεν θα διαταραχθεί. 

Η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός του 2022

Κατά 90% αναμένεται να περικοπούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας. 

Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι  εγκρίθηκε επίσης το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Βοήθεια 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία 

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν επίσης υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Related posts

Μετάλλαξη Δέλτα: Γαλλία και Γερμανία ζητούν αυστηρότερο πλαίσιο για τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ, και κυρίως από Βρετανία

banksnews

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν συγκρούονται με το Ιράν και η σκακιέρα είναι κοντά στην Κασπία

banksnews

Γερμανία: Πρόωρες οι συζητήσεις για κατανομή υπουργείων, δηλώνουν SPD, Πράσινοι και FDP

banksnews

Συρία: Επτά άμαχοι νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ

banksnews

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν οργανώνει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και τρεις αραβικές χώρες

banksnews

Barclays για Fed: “Μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων την άλλη εβδομάδα”

banksnews

Νεκρός ένας Παλαιστίνιος σε επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

banksnews

Η Βαγδάτη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της από την Άγκυρα

banksnews

ΗΠΑ: Εξετάζεται πρόσθετος φόρος 21% στα υπέρογκα κέρδη των πετρελαϊκών

banksnews