Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στ. Κυμπουρόπουλος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών φθοριούχων αερίων

Ως ένα “ισχυρό μήνυμα” προς όλους, χαρακτηρίζει ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, της κατάργησης των φθοριούχων αερίων, σταδιακά έως το 2050.

“Η ψηφοφορία αυτή (χθες) είναι σημαντική για να δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την αποφυγή της χρήσης επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος ως σκιώδης εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Τα αέρια αυτά έχουν έως και 24.000 φορές υψηλότερο αποτύπωμα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και “γι’ αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά το συντομότερο δυνατό”, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Peter Liese, ως συντονιστής της Επιτροπής του Περιβάλλοντος εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα, τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών θερμότητας.

Η έκθεση “κατάφερε να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας παραγωγής”, όπως σημειώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι “με την έκθεση αυτή στηρίζουμε τους κορυφαίους κατασκευαστές της ΕΕ, που είναι παγκόσμιοι πρωτοπόροι στις πράσινες εναλλακτικές λύσεις, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματευτήκαμε μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να μπορέσουν να μεταβούν και οι υπόλοιποι με ασφάλεια σε αυτές τις λύσεις”.

Επιπλέον, τονίζει ότι “οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, που μπορούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ευκαιρίες στην αγορά”.

“Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν ήδη εναλλακτικές λύσεις χωρίς φθοριούχα αέρια”, ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος, “με το κείμενο που ψηφίστηκε (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) συμπεριλάβαμε με επιτυχία δικλείδες ασφαλείας για τυχόν παρεκκλίσεις από τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των τροφίμων, που πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια για σκοπούς επισκευής και συντήρησης, προκειμένου να μην καταστήσουν τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό άχρηστο”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

ΟΟΣΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι

admin

Πούτιν για την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα: “Βάρβαρη πράξη του Κιέβου”

admin

Μπορέλ: Η Ρωσία οδήγησε την επίθεσή της σε νέο επίπεδο με το πλήγμα στο φράγμα Καχόβκα

admin

Πρόστιμο άνω των 200 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ericsson για υπόθεση διαφθοράς στο Ιράκ

admin

Ελβετία: Πολλοί τραυματίες από δύο ξεχωριστούς εκτροχιασμούς τρένων

admin

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο

admin

UnitedHealth: Υπέρβαση των εκτιμήσεων με άλμα τζίρου 15% στο 1ο τρίμηνο

admin

Αυτοκίνητο: Το 12% των 480.000 σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη λειτουργεί με συνεχές ρεύμα

admin

Συντριπτικό δασμό 200% στο ρωσικό αλουμίνιο επιβάλλουν οι ΗΠΑ

admin