Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα η Κίνα να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

“Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο.

Αναμένεται να γίνει δεκτός το απόγευμα στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Υπογραμμίζοντας ότι “η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” και “ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση”, ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. “Κάποια στιγμή – εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία – οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος”, συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, οι οποίες προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την οποία έως σήμερα ήλεγχε η Ουάσινγκτον, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι “περισσότερες από 20 χώρες” δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους φέτος, όπως αξιώνει εδώ και πολύ καιρό η Συμμαχία. Πριν από πέντε χρόνια, λιγότερα από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν τον στόχο της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

- - – ΜΠΕ

Related posts

Μέρκελ: Θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας ο Αλεξέι Ναβάλνι

admin

Ιράν: Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν συνάντηση του Χαμενεΐ με τον ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, στην Τεχεράνη

admin

Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε πολιτικούς και κόμματα

admin

Εγγονή του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγε, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Γάζα

admin

Γιατί η Τουρκία προκαλεί την Κίνα

admin

Ρωσία: Έξι μήνες μετά την αποχώρηση της VW η νέα διοίκηση προτείνει απόλυση στους εργαζόμενους

admin

Πρακτικά Fed: “Πονοκέφαλος” το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων – Ανησυχίες για τους κινδύνους μιας πρόωρης κίνησης

admin

Φον ντερ Λάιεν: Εκπληκτικός ο ρυθμός των ουκρανικών μεταρρυθμίσεων

admin

Ισραήλ: Η βουλή συζητά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση – Διαδηλωτές μπήκαν στην Κνεσέτ

admin