Image default
TOP STORIES

Στο κάτω όριο… κλείνουν οι ΑΜΚ των τραπεζών

524b0f4a3570bed7dba25568Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνουν παραγγελίες από επενδυτές στη χαμηλότερη τιμή στην οποία τους επιτρέπεται να πουλήσουν μετοχές, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίων.

Η τιμολόγηση σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να σημαίνει εκπτώσεις μεγαλύτερες του 90% σε σύγκριση με τις χρηματιστηριακές τιμές, σύμφωνα με τις πηγές.

1

Η Alpha Bank, η οποία επίσης έχει προχωρήσει σε πώληση μετοχικών μεριδίων, έχει λάβει παραγγελίες για όλες τις μετοχές που βρίσκονται προς πώληση, είπε ο οικονομικός διευθυντής Βασίλειος Ψάλτης. Η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς δεν έχουν ακόμη καλύψει τις πωλήσεις των μετοχών, σύμφωνα με δύο άτομα.

Σε μια χρονιά που μαστίστηκε από την πολιτική αβεβαιότητα, τις υποχρεωτικές τραπεζικές αργίες και το κλείσιμο της αγοράς εν μέσω της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές, οι τράπεζες ζητούν νέο κεφάλαιο από τους επενδυτές για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 20 μήνες. Σύμφωνα με τις πηγές, οι επενδυτές έως τώρα παραμένουν διστακτικοί να υποβάλουν παραγγελίες και η επιτυχία της άσκησης θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τους πιστωτές της αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα επαναφέρει την κανονική ροή δημόσιων πόρων που θα στηρίξουν τη διαδικασία της ανακεφαλοποίησης.

2

«Η αγορά αποδίδει μεγάλη έμφαση στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία με την Ευρώπη για να ανοίξει τον δρόμο για τη νέα χρηματοδότηση» είπε ο Γιώργος Αθανασάκης, διευθυντής πώλησης μετοχών στην Pantelakis Securities στην Αθήνα. «Αυτό δε δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα για την αναζήτηση νέων επενδυτών. Οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει πολύ, κάτι που υποδεικνύει μια μεγάλη αραίωση για τους υπάρχοντες μετόχους.»

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια πριν από το τέλος του έτους, οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους από τουλάχιστον το 1996, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 22% το 2015, μία από τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσμο.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας πωλούν μετοχικά μερίδια για να καλύψουν μέρος της τρύπας των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εντόπισε στα λογιστικά τους βιβλία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ελληνικού κράτους θα συμβάλει με το υπόλοιπο, με δάνεια από την τελευταία διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως προτού η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους πιστωτές της για το πακέτο των λεγόμενων προαπαιτούμενων.

Εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από διαχειριστές χρημάτων, υπάρχει περίπτωση να διασωθούν, κάτι που θα οδηγήσει στην εθνικοποίησή τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να πουλήσει νέες μετοχές στην ελάχιστη κανονιστική τιμή των 30 cents του ευρώ την κάθε μία, είπαν δύο από τις πηγές. Σύμφωνα με την παρουσίαση της τράπεζας στις 9 Νοεμβρίου, αυτό θα ακολουθήσει ένα reverse split μετοχών που θα συσσωρεύσει τις υπάρχουσες μετοχές. Στα 30 cents, η τιμή θα ήταν περίπου 93% χαμηλότερη από την τιμή στην αγορά.

Παρομοίως, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έχει ανακοινώσει σχέδια για reverse split 15 προς 1. Με τιμή να έχει τεθεί στα 30 cents, τη μικρότερη τιμή στην οποία μπορεί να πουλήσει μετοχές, αυτό θα σήμαινε μια έκπτωση 95%.

Η Eurobank και η Alpha Bank, οι δύο μικρότερες από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν επίσης να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό με μέτρα που συμπεριλαμβάνουν μιαν προσφορά ανταλλαγής χρέους με μετοχές σε ομολογιούχους. Η Eurobank έχει ζήτηση από επενδυτές για το 75% του συνολικού της κεφαλαιακού κενού, σύμφωνα με ενημέρωση συμφωνιών που απεστάλη στους επενδυτές νωρίς τη Δευτέρα.

Οι μετοχικοί επενδυτές μπορούν να δουν την ιδιοκτησία τους σχεδόν να εξαφανίζεται καθώς οι εταιρείες αναδιοργανώνονται. Η εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Lonmin πουλά δισεκατομμύρια νέων μετοχών με 94% έκπτωσης, αφού προειδοποίησε τους επενδυτές πως μπορεί να κλείσει εάν δεν εγκρίνουν την πώληση των μετοχών. Η συμφωνία αναδιάρθρωσης της ισπανικής εταιρείας τυχερών παιγνίων Codere πέρυσι περιέλαβε μιαν ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων κατά την οποία οι ομολογιούχοι κατέληξαν να κατέχουν το 97,8% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε επιτυχές αποτέλεσμα και συνεχίζονται και την Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ωστόσο προχωρήσει, και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μπορεί να μπορέσουν να αποφασίσουν να εκταμιεύσουν τις δόσεις προς την Ελλάδα ακόμη και την Παρασκευή.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμεί να συγκεντρώσει 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ πουλώντας μετοχές και μέσω προσφορών ανταλλαγής χρέους, σύμφωνα με μια χρηματιστηριακή κατάθεση αργά τη Δευτέρα. Το εναπομένον κενό, που αγγίζει σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθεί με δημόσια κεφάλαια από το ΤΧΣ, ύστερα από bail-in των υπαρχόντων μετόχων που συμπεριλαμβάνουν το ελληνικό κράτος, το οποίο διατηρεί προνομιούχες μετοχές στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.     

Related posts

Οι απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα (ξανα)διαψευστούν

banksnews

Η Ελλάδα ανταπαντά στην κριτική του ΔΝΤ

banksnews

Στεγαστικά δάνεια: Με δυο ταχύτητες η επιδότησή τους

banksnews

Leave a Comment