Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο o αναπληρωτής υπουργός Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης

Για τις καινοτόμες ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, το θεσμικό πλαίσιο περί στρατηγικών επενδύσεων και το εθνικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.

Νίκος Παπαθανάσης (φωτογραφία)

, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, που έλαβε χώρα, χθες, στα γραφεία του Επιμελητηρίου.

           Ο υπουργός τοποθετούμενος στα 25 μέλη της Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι το μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Πατεράκης (φωτογραφία), στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την τόνωση του επενδυτικού ρεύματος στη χώρα, όπως και στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη του εγχώριου ΑΕΠ οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

            Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα, 19,4 δισ. σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις υποστηριζόμενες και από ιδιωτικούς πόρους, με την προοπτική να ολοκληρωθούν έως το 2026. Ο κ. Ν. Παπαθανάσης στάθηκε και στο γεγονός ότι η κινητοποίηση πόρων, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αλλάξει πορεία και να τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

            Η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης επικεντρώθηκε στο πώς θα αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό πρότυπο περιοχών της χώρας που θα εγκαταλείψουν τις λιγνιτίτες μονάδες παραγωγές ενέργειας, αναπτύσσοντας επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τοπικά πλεονεκτήματα, όπως και κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, εθνική, ευρωπαϊκή και ιδιωτική.

            Αναφερόμενος στον νέο «Αναπτυξιακό Νόμο: Ελλάδα 2.0», ο οποίος θα αντικαταστήσει  τον ν. 4399/2016 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι θα αποτελέσει το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, ανέλυσε τα 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων που εισάγει ο νέος νόμος.

            Τέλος, σε ότι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο θα αποτελέσει τη “Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων”, προκειμένου μέσω αυτού κάθε επενδυτής να έχει τη δυνατότητα εντοπισμού των προβλεπόμενων διαδικασιών κατάθεσης και υλοποίησης μεγάλων – εμβληματικών επενδύσεων.

             Ο Πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Πατεράκης, υπογράμμισε από την πλευρά του πως το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα επιστρέφει δυναμικά στην ανάπτυξή, για να προσθέσει ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα διευρύνει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, έχοντας πρωταρχικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα προερχόμενων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και στρατηγικό οικονομικό εταίρο της χώρας».

Related posts

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορωνοχρέη προς τα ταμεία

banksnews

Lockdown: Έτσι θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και εστίαση

banksnews

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων – mydata: Υποχρεωτική από 1η Ιουλίου – Ποιοι ζητούν παράταση

banksnews

Wall Street: Μεικτά πρόσημα μετά τις ανακοινώσεις της Fed

banksnews

ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο

banksnews

Wall Street: «Βουτιά» 630 μονάδων για τον Dow Jones

banksnews

Πετρέλαιο: Άνοδος ρεκόρ έως 20% μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία και τις απειλές Τραμπ

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στα εκκαθαριστικά – Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

banksnews

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικροσμεσαίων επιχειρήσεων

banksnews