Περισσότερα από διακόσια στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων θα επιδιώξουν συνεργασία και δικτύωση με αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες στο Ελληνογερμανικό φόρουμ που διεξάγεται στο Βερολίνο.
Πέραν από το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, η ελληνική πλευρά αναζητεί και την ενεργή συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει μείνει αρκετά πίσω από τους στόχους που κατά τακτά διαστήματα τίθενται.
Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και από τις δύο πλευρές γα τη συμμετοχή στο διακρατικό επιχειρηματικό συνέδριο (σ.σ. για λογαριασμό της Ελλάδας έχει τεθεί επικεφαλής το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες του συνεδρίου και τις B2B συναντήσεις, θα συμμετάσχουν και από τις δύο χώρες, περισσότερα από 550 επιχειρηματικά και κυβερνητικά στελέχη.
Ιδιαίτερη έμφαση στο συνέδριο αλλά και στις B2B επαφές, θα δοθεί στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, το «παρών» και μάλιστα υπό τη μορφή παρεμβάσεων στα πάνελ των κεντρικών ομιλητών και συζητήσεων, θα δώσουν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Mytilineos», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης.
Με έντονη εδώ και χρόνια τη γερμανική παρουσία στον Οργανισμό, στο συνέδριο θα παραβρεθεί ως ομιλητής και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, όπως επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου αλλά και ο Ρόμπυ Μπουρλάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunlight.
Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και επενδυτική ευκαιρία για τις γερμανικές επιχειρήσεις, είναι οι αποκρατικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και για το λόγο αυτό, στους κεντρικούς ομιλητές περιλαμβάνεται και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Βασίλης Δανιάς της BEAT GREECE, o Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand ο Γεώργιος Συριόπουλος της ISOMAT, η Αικατερίνη Πανοπούλου της OHB HELLAS και ο Μάριος Ψάλτης της PwC Greece.
Οι τράπεζες
Οι χρηματοδοτήσεις των μεγάλων επενδύσεων στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στον τουρισμό, στις μεταφορές και την τεχνολογία θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) με Γερμανούς βιομηχάνους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπει δυναμικά στην χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών έργων, παρά τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που προκαλεί το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον στην αγορά με την μεταφορά και απόσχιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στρώνουν τις συνθήκες για την διαχείρισή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή – διαφορετικού χαρακτήρα και μετοχικής σύνθεσης – προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες προσβλέπουν σε μεγάλο κομμάτι της πίτας στην χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, αλλά και στις νέες μορφές με αιχμή την ηλεκτροκίνηση και ήδη έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους επενδυτικά σχέδια – τα οποία υποβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία – που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.
Ενισχυτικά, στην χρηματοδοτήσεις στο κομμάτι της ενέργειας συμβάλλουν οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και θυγατρικών αυτής, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η περαιτέρω, όταν αποφασισθεί, πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, οι ισχυροί επιχειρηματικού όμιλοι της χώρας (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.) αλλά και η ΔΕΗ ετοιμάζουν σημαντικές επενδύσεις και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών θα χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι έως το 2030 οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και σε εναλλακτικές μορφές όπως η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, εκτίμηση που αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σημαντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένονται και στον τομέα του τουρισμού. «Οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι πέραν της ενέργειας επενδύουν και στις υπηρεσίες του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Πρέπει να του πείσουμε ότι είμαστε όλοι – κυβέρνηση, επιχειρήσεις και τράπεζες – φιλικοί στις ξένες επενδύσεις και κάνουμε βήματα προόδου όσον αφορά την μείωση της γραφειοκρατίας και την παύση των χρόνιων δικαστικών διαδικασιών στο κομμάτι των επενδύσεων».
Στο στόχαστρο των ελληνικών τραπεζών μπαίνουν και οι χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό για να γίνει ένα σύγχρονο τεχνολογικό χωνευτήρι αρκεί να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην έρευνα προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες του καταναλωτικού κοινού».