Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο έλεος της πανδημίας ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος – Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Στο έλεος της πανδημίας έχει αφεθεί ο

ελληνικός εκθεσιακός κλάδος

, ο μοναδικός στον οποίο δεν έχει επιτραπεί η επανεκκίνηση από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με τις απώλειες από την αναστολή των εκθεσιακών δραστηριοτήτων να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και το οικονομικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα να είναι ευρύτατο.

Με όλες τις εκθέσεις να έχουν ακυρωθεί και την απαγόρευση για τη διοργάνωση νέων να εξακολουθεί να ισχύει, το μέλλον του κλάδου φαντάζει αβέβαιο και η κραυγή αγωνίας ακούγεται εκκωφαντική. Διοργανωτές εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα και κατασκευαστές περιπτέρων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καταγράφοντας σχεδόν μηδενικά έσοδα επί 12 μήνες, χωρίς μάλιστα να έχει προβλεφθεί να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα ενίσχυσης που εφαρμόζονται για άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα αυτός της εστίασης. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι του κλάδου –άμεσοι και έμμεσοι- ζουν με την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση εκ μέρους εννέα εταιρειών του κλάδου, (Athens Metropolitan Expo A.E., Be Best, Exposystem A.E., FORUM A.E., Interform Α.Ε., MEC Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο, ROTA A.E., ΔΕΘ-Ηelexpo A.E., Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.), η εκθεσιακή βιομηχανία της χώρας συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, με την τόνωση μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων, από τον ξενοδοχειακό κλάδο και την εστίαση μέχρι τις μεταφορές και την αναψυχή. Άλλωστε, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 6 ευρώ διαχέονται στην οικονομία του τόπου όπου διοργανώνεται η εκάστοτε έκθεση. Παράλληλα, η εκθεσιακή δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τον επαγγελματικό τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν υποβάλλει επανειλημμένα αιτήματα και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναντήσεις με πολιτειακούς και επιχειρησιακούς παράγοντες των υπουργείων για την ενίσχυση της εκθεσιακής βιομηχανίας –που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική υγεία της χώρας – διαπιστώνοντας όμως πως έναντι των επίσης δίκαιων αιτημάτων άλλων κλάδων που έχουν πληγεί έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός εκθεσιακός κλάδος πρέπει να τύχει της προσοχής και της μέριμνας που του αξίζουν από την Πολιτεία και να ενταχθεί στα σχεδιαζόμενα προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς αποτελεί πραγματικό πυλώνα για μια σειρά επιμέρους επαγγελμάτων.

Ο κλάδος είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες και απόλυτη ασφάλεια για εκθέτες και επισκέπτες μόλις η Πολιτεία το επιτρέψει, καταλήγει η ανακοίνωση.

Related posts

Ηλεκτροκίνηση – Κίνητρα: Έως 80% χαμηλότερο το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών οχημάτων

banksnews

Με μηδενικό επιτόκιο ο εξάμηνος δανεισμός για το Ελληνικό δημόσιο

banksnews

Ακτοπλοΐα: Κόντρες και έντονες διεργασίες – Πώς απετράπη το δέσιμο των πλοίων

banksnews

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

banksnews

Εφορία: Οι πέντε αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση

banksnews

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς»: Δράση για τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία

banksnews

Αναδρομικά συνταξιούχων – Συντάξεις: Τα ποσά που θα δοθούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

banksnews

ΥΠΟΙΚ: Στα €2,9 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο

banksnews

Το μυστικό πίσω από την εικόνα των επενδύσεων- Θετικά τα σημάδια στην κατανάλωση μετά τις πρώτες ελαφρύνσεις

banksnews