Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους Αυστραλούς της Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα ρεκόρ – Στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Με τίμημα ρεκόρ που ανήλθε σε

2,1 δισ. ευρώ

ανακηρύσσεται σε προτιμητέο επενδυτή για το 49% των μετοχών του

ΔΕΔΔΗΕ

η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του

Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA)

.

Σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε, η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά, όπως αναφέρεται παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε -, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.

- --.grΕιδήσεις σήμερα:Μαντόνα: Η 63χρονη «βασίλισσα της ποπ» ποζάρει τόπλες – Δείτε φωτογραφίεςΝαυτική άσκηση Κύπρου και ΗΠΑ στο λιμάνι της ΛεμεσούΤα «παίρνει πάνω του» για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης ο σύντροφος της Έλενας Πολυχρονοπούλου

Related posts

Φοροελαφρύνσεις έως €2,4 δισ. και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες έως €600 εκατ. με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποχώρησε κάτω και από τις 880 μονάδες

banksnews

Κορωνοϊός, Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό εννεαμήνου ο Γενικός Δείκτης – «Μαύρες» εκτιμήσεις για τις διεθνείς αγορές

banksnews

Συντάξεις: Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων – Όλα δείχνουν επιστροφή

banksnews

Ο Σταϊκούρας τοποθέτησε νέο Γενικό Διευθυντή του Ο.Δ.ΔΗ.Χ τον Δημήτρη Τσάκωνα

banksnews

Διψήφιο αριθμό εξαγορών «φέρνει» το 2021 για τους ισχυρούς «παίκτες» της πληροφορικής

banksnews

«Agora delivery» για e-shop – Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 500 εγγραφές καταστημάτων

banksnews

Μέτρα για κορωνοϊό – Γεωργιάδης: Ο σχεδιασμός είναι για κρίση έως τέλη Μαΐου – Δεν βλέπω κανένα Μνημόνιο

banksnews

Ποιες χρεώσεις καταργούν Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank

banksnews