Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Bad Bank της ΤτΕ θα απορροφήσει δάνεια ύψους 45 δισ. ευρώ

Δάνεια, ύψους 45 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην

Bad Bank,

που σχεδιάζει η

Τράπεζα της Ελλάδος

(ΤτΕ), με τη μεταβίβαση να έχει εθελοντικό χαρακτήρα και να αφορά στη λογιστική αξία των χαρτοφυλακίων. Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ.

Γιάννης Στουρνάρας,

στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Κύκλος Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, εκτιμώντας πως η πρόταση θα «αγκαλιαστεί», τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Πρόκειται για τα δάνεια, τα οποία θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου ‘Ηρακλής’ σε όλες τις τράπεζες (σ.σ. με στοιχεία α’ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υπολογίζονται σε 60 δις. ευρώ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, άρα μένουν άλλα 30 δισ. ευρώ) και αυτά, που θα δημιουργηθούν από την πανδημία, τα οποία υπολογίζουμε μεταξύ οκτώ και 10 δισ. ευρώ, σύνολο 40 με 45 δις. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως το μέγεθος της Bad Bank δεν πρέπει να είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν 10 τέτοια σχήματα, η Ιταλία έφτιαξε δύο σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε, εκτιμώντας πως μετά την κατάθεση του σχεδίου έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η εγγραφή της ζημιάς θα είναι σταδιακή, ενώ θα αξιοποιούνται και οι δομές των servicers. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το ΝΜ σε πρόσφατο δημοσίευμά του (Την επόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» το σχέδιο της ΤτΕ για την Bad Bank – Οι βασικοί άξονες) οι βασικοί άξονες του σχεδίου έχουν ως εξής:

Σταδιακή εγγραφή της ζημιάς προς αποφυγή αυξήσεων κεφαλαίου: Δεδομένου ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη καταναλώσει ένα σημαντικό μέρος κεφαλαίου λόγω τιτλοποιήσεων, στόχος της ΤτΕ είναι η απόσβεση της οποιασδήποτε επιβάρυνσης υπάρξει από το συγκεκριμένο σχέδιο να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Να μπορούν, δηλαδή, οι τράπεζες να τη «μοιράσουν» σε δύο, τρεις, πέντε ή και παραπάνω χρήσεις. «Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τα σχέδια της εκάστοτε τράπεζας και τον τρόπο, με τον οποίο θα δομηθούν ορισμένες συναλλαγές, για να είναι ελκυστικές στους επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Αξιοποίηση των δομών των servicers: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν μεταβιβαστούν στην Asset Management Company (AMC), τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει κλείσει συμφωνία με την Intrum, τότε η τελευταία θα είναι εκείνη, που θα αναλάβει τη διαχείριση και στην περίπτωση της Bad Bank.

Στο 1,9% κατ’ έτος η επίπτωση του αναπτυξιακού Ταμείου
Στο 1,9% υπολογίζει ο διοικητής της ΤτΕ την επίπτωση του αναπτυξιακού Ταμείου στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υπενθυμίζοντας πως από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018 η Ελλάδα θα εισπράξει 30,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα χαμηλότοκα δάνεια για αναπτυξιακές δράσεις. «Λαμβάνουμε διπλάσια κονδύλια σε σχέση με αυτά, που αντιστοιχούν στην ‘κλείδα’ μας στην ΕΚΤ», σχολίασε.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Κορωνοϊός – ΚΑΔ Επιχειρήσεων: Αυτή είναι η διαδικασία έκπτωσης των μισθωμάτων

banksnews

Κορωνοϊός – Υπ. Ανάπτυξης: Στόχος να πέσουν €6 δισ. στην αγορά από αρχές Μαϊου

banksnews

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ανάπτυξη 4,1% το 2021 στην Ελλάδα

banksnews