Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Έως το τέλος του 2022 η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Yποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον,

παραμένουν ευνοϊκές για την αναβάθμιση της απο τους οίκους αξιολόγησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα εκπλήξει πλησιάζοντας το 9%. Για το 2022, τα υποδείγματα της ΤτΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως 4,5% με 5% είναι εφικτή. Ο ίδιος εκτιμά συνακόλουθα, ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα προς το τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ΔΝΤ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, «κατεβάζοντας τον πήχη» κατά 0,4% στο 3,9% για φέτος, ενώ για το 2022 προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%. Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη που παρεχώρησε χθες στο ΜEGA, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει όμως να σπεύσουμε να την αποκτήσουμε, διότι τα οφέλη της ξεπερνούν τα οφέλη που θα έχουμε λόγω ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα προσελκυστούν κεφάλαια.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds – κεφαλαιακοί οργανισμοί – ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. ‘Αρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,63% από 1,64% χθες, έναντι -0,08% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,71% από 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1281 δολ. από το 1,1323 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1268 δολ.

-

Ειδήσεις σήμερα:Ο Κολυδάς απαντά στις «αιχμές»: Η ΕΜΥ είχε προβλέψει εγκαίρως το κύμα κακοκαιρίας – Όλοι είχαν εικόνα του τι θα ακολουθούσεΑττική Οδός: Μετά το φιάσκο με την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών, ο «λογαριασμός» για την εταιρεία που ζητούσε αποζημιώσεις – μαμούθΚακοκαιρία «Ελπίς»: Στρατός και αστυνομία δίνουν «μάχη» στα χιόνια – Δείτε φωτογραφίες από τις δραματικές ώρες στην Αττική Οδό

Related posts

Υπουργείο Ενέργειας: 591,45 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Τουρισμός: Σπάει τα ρεκόρ το νότιο Αιγαίο τον Οκτώβριο – Ξεπερνά ακόμα και τις επιδόσεις του 2019

admin

Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics)

admin

Νέο επικουρικό ταμείο: Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που προωθείται

admin

Xρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφει η αισιοδοξία – Ολική επαναφορά με μοχλό τις τράπεζες

admin

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για φθηνό ρεύμα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο το σημερινό άνοιγμα

admin

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

admin

«Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή»: Πότε λήγει το πρόγραμμα – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

admin