Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στον μακροχρόνιό του σύμμαχο Αλεξέι Κούντριν εμπιστεύθηκε την αναδιάρθρωση της Yandex ο Πούτιν

Ο Αλεξέι Κούντριν, ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στην αναδιάρθρωση της Yandex NV, έχοντας κερδίσει την “ευλογία” του Ρώσου προέδρου για να εγκαταλείψει το κυβερνητικό του πόστο εν μέσω της αναδιάρθρωσης της πιο γνωστής τεχνολογικής εταιρείας της χώρας μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

Ο Κούντριν, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών που συνεργάζεται με τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1990, έχει κερδίσει τη φήμη ενός σχετικά φιλελεύθερου οικονομολόγου και αναμένεται να χειριστεί την αναδιάρθρωση και την πώληση των κύριων επιχειρήσεων της Yandex σε έναν Ρώσο επενδυτή. Θα μπορεί να λάβει δικαιώματα προαίρεσης για ποσοστό έως και 5% των μετοχών της εν λόγω εταιρείας. Ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις θα γίνουν μέρος μιας νέας οντότητας που δεν θα έχει δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης υπέγραψε την αποχώρηση του Κούντριν από την τρέχουσα θέση του ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού ελεγκτικού οργανισμού σε συνάντηση που είχε μαζί του αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει η συμφωνία με τον Πούτιν, ο προβλεπόμενος ρόλος του Κούντριν αφορά στην προστασία της Yandex από πιέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια και υπό τον έλεγχο της διοίκησης.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει το τέλος των φιλοδοξιών της Yandex να γίνει παγκόσμιος τεχνολογικός παίκτης, οι οποίες αποδεκατίστηκαν από τον πόλεμο και τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Η εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα εξετάσει “επιλογές για την αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας και της διακυβέρνησης του ομίλου υπό το φως του τρέχοντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος”.

Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των διεθνών τμημάτων ορισμένων υπηρεσιών, όπως οι τεχνολογίες αυτοοδήγησης, ανεξάρτητα από τη Ρωσία.

Η Yandex N.V. μπορεί να αποεπενδύσει από όλες τις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Yandex, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ορισμένων στοιχείων της διακυβέρνησης στη διοίκηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει επίσης ότι η Yandex θα μετονομαστεί.

Η Yandex, η οποία ελέγχει πλέον πάνω από το 60% της ρωσικής αγοράς αναζήτησης και περιλαμβάνει επίσης τεχνολογικές υπηρεσίες που κυμαίνονται από υπηρεσίες ταξί έως ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο ιδρυτής Αρκάντι Βόλοζ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση του επέβαλε κυρώσεις τον Ιούνιο. Ο NASDAQ ανέστειλε επ’ αόριστον τη διαπραγμάτευση της μετοχής, που κάποτε ήταν από τις πιο δημοφιλείς ρωσικές μετοχές μεταξύ των ξένων επενδυτών.

Ο Βόλοζ, ο οποίος μετακόμισε στο Ισραήλ το 2014, έχει επιδιώξει να εγκαταλείψει το μερίδιό του στη Yandex. το οικογενειακό καταπίστευμά του ελέγχει το 8,5% του μετοχικού της κεφαλαίου και το 45% των δικαιωμάτων ψήφου, αν και τα μεταβίβασε στο διοικητικό συμβούλιο αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις με αντάλλαγμα την άτυπη άδεια του Κρεμλίνου να του επιτρέψει να κρατήσει τα πνευματικά δικαιώματα που χρειάζεται για την ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Περισσότερο από το 10% των 19.000 υπαλλήλων της Yandex έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εισβολή, στο πλαίσιο ενός κύματος μετανάστευσης μεταξύ των επαγγελματιών που αντιτίθενται στον πόλεμο. Άνθρωποι από αυτή την ομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας διεθνούς οντότητας που θα διαχωριζόταν από την εταιρεία με επίκεντρο τη Ρωσία και θα ανέπτυσσε τα πιο υποσχόμενα έργα της, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων αυτοκινούμενων οχημάτων και υπολογιστικού νέφους.

Ακόμη και εν μέσω της κυβερνητικής καταστολής και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Yandex συνέχισε να καταγράφει ισχυρά αποτελέσματα, εν μέρει επειδή αντιμετώπισε λιγότερο εγχώριο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Google. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 46% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 133 δισ. ρούβλια (1,9 δισ. δολάρια), χάρη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της μηχανής αναζήτησης, κινητικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της υποκρύπτουν την αναταραχή που περνά η εταιρεία, καθώς το Κρεμλίνο επεκτείνει τον έλεγχό του στο διαδίκτυο και η Δύση γίνεται όλο και πιο καχύποπτη απέναντι στη Ρωσία. Η Yandex αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε καθοδήγηση σχετικά με τις προοπτικές της στα πιο πρόσφατα αποτελέσματά της, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση. 

Related posts

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε πράσινο φως στην πώληση F-35 και άλλου εξοπλισμού στη Γερμανία

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός 36 ωρών από τον Πούτιν για τα ρωσικά Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου

admin

Ιράν: Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι κατηγορούνται για “προπαγάνδα”

admin

“Πολεμικές συζητήσεις” για την Ελλάδα σε τουρκικά ΜΜΕ

admin

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ

admin

ΗΠΑ: SMS σε 240 εκατ. πολίτες για τη χιονοθύελλα – Ακυρώθηκαν 4.000 πτήσεις

admin

Γερμανία: Επιδεινώθηκε κατακόρυφα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo

admin

Μειωμένες και σήμερα οι ροές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

admin

Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs κατηγορείται για insider trading

admin