Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές η Ελλάδα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

Aνοίγει σε λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση

5ετούς ομολόγου

του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης τουλάχιστον των 1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του εφετινού δανειακού προγράμματος.

Την νέα έκδοση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους έχει αντλήσει έως τώρα από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» στις αγορές
Το υπουργείο Οικονομικών, με την αιφνιδιαστική του κίνηση, κόντρα στο «κύμα» των επιτοκίων, για εκδοσή 5ετους ομολόγου ανήμερα της προκήρυξης των εκλογών, ήθελε να στείλει διπλό μήνυμα: Ότι η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δεν σταματά λογω των εκλογών και ότι το δημόσιο μπορεί να δανείζεται, ακόμα και εν μέσω τραπεζικής κρίσης, με καλούς όρους.

Αυτό… σε επίπεδο εντυπώσεων! Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να προλάβει το δημόσιο να δανειστεί πριν εκδηλωθούν (χωρίς να είναι και δεδομένο) οι οποίες αναταράξεις από την προκήρυξη των εκλογών και από τα σενάρια για μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021, οταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,63% καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή. Χθες η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς της Ιταλίας ήταν στο 2,55% και της Γερμανίας στο 2,55%. Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη – γιε εφέτος- έξοδος στις αγορές έγινε τον Ιανουάριο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Στην περίπτωση του το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μέσω της νέας έκδοσης ανέλθει στα 2 δις. ευρώ, τότε θα έχει καλυφθεί σχεδόν το 80% των φετινών δανειακών αναγκών.

Πέραν όμως από τους αριθμούς, τα έσοδα και τις αποδόσεις, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Δηλαδή, ο δρόμος προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδα, που, το 2021 φαίνεται πως ήταν σχεδόν στα χέρια μας! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο 40 Διεθνές Οικονομικό του Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσάκωνας θεωρεί πως η Ελλάδα με όρους αγοράς έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο. Καταλήγοντας ο κ. Τσάκωνας τόνισε πως “καταφέραμε, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματοροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης”.

Ειδήσεις σήμερα:Οι δύο τρομοκράτες θα έπαιρναν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό στο εστιατόριο στου ΨυρρήSurvivor All Star: Το καρέ του «Μπλε» τάκου και οι αντιδράσεις της αποβολής των Γκότση-Πιλίδη – Δείτε βίντεοΟι φύλακες άφησαν τους 40 μετανάστες να πεθάνουν μετά τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής στο Μεξικό – Βίντεο-ντοκουμέντο

Related posts

10 λόγοι που κάνουν το Παγκράτι μια από τις πιο cool γειτονιές του πλανήτη

admin

Συνταξιούχοι: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου

admin

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα, από τον Standard and Poor’s

admin

ΔΥΠΑ – Πρωτοψάλτης για επίδομα εργασίας: Ποιοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το 50%

admin

Ενημέρωση για τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων από την Eurobank

admin

Κοινωνικός Τουρισμός: Από σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα

admin

Εφορία: Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων 1,6 δισ. ευρώ

admin

Έλον Μασκ: «Τα πλούτη μου δεν είναι κανένα φοβερό μυστήριο» – Τι αποκαλύπτει για τους φόρους που πληρώνει

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιτόπιος έλεγχος στους κατασκευαστικούς ομίλους

admin