Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Βόρεια Ελλάδα επενδύει το «Βαλκανικό Ελντοράντο»…

Αν στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 πολλοί Βορειοελλαδίτες «ανηφόριζαν» προς τα Βαλκάνια, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και εμπορικές διεξόδους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα γειτονικά κράτη, το τελευταίο διάστημα -και ιδίως μετά το φθινόπωρο- φαίνεται ότι η «ροή» είναι αντίστροφη: αυξάνονται οι επιχειρηματίες από τις βαλκανικές χώρες, που εξετάζουν πιο «ζεστά» τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό κι αναμένουν να καταλαγιάσει η τρικυμία της πανδημίας, για να δώσουν υπόσταση στον σχεδιασμό τους.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, μιλώντας στο --ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος, επικεφαλής και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, σύμφωνα με τον οποίο, μετά την πανδημία, όταν η κατάσταση αρχίσει να εξομαλύνεται, η τάση αυτή, που τώρα είναι ακόμα στα σπάργανα θα γίνει πολύ πιο εμφανής.

«Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για την αγορά της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας από τη Σερβία και εκδηλωνόταν λιγοστό μόνο ενδιαφέρον από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά κι από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ή την Κροατία. Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά τον Νοέμβριο, έχουμε αρχίσει και δεχόμαστε κρούσεις από τα Βαλκάνια, για ανάπτυξη συνεργασιών, εμπόριο και επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τις κατασκευές, τις οπτικές ίνες και τον χώρο των εξειδικευμένων φαρμακευτικών εταιρειών», υποστηρίζει ο κ. Γεωργάκος.

Ερωτηθείς πού αποδίδει αυτή την τάση, σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς λόγω της πανδημίας, η οποία οδηγεί ακόμα και σε ακύρωση επενδυτικών πρότζεκτ ανά τον κόσμο, απαντά: «Τα κράτη της περιοχής πέρασαν πολύ δύσκολες δεκαετίες, αλλά κατά τη δεκαετία της βαθιάς κρίσης κι ύφεσης στην Ελλάδα, γνώρισαν καλύτερες ημέρες. Είχαν μια καλή δεκαετία, κι όπως το ‘80 και το ‘90 οι Έλληνες επιχειρηματίες αναπτύχθηκαν στα Βαλκάνια, έτσι και εκείνοι τώρα επιδιώκουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, βλέποντας προοπτική. Εκτιμώ πως στο επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα αυξηθεί πολύ και μετά την πανδημία θα υπάρξει έντονη κινητικότητα».

Μπορεί η βόρεια Ελλάδα να μπαίνει στο «στόχαστρο» των Βαλκάνιων ως πιθανός επενδυτικός προορισμός, αλλά ένας τομέας για τον οποίο στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες των γειτονικών κρατών, εξακολουθεί να τελεί σε νάρκωση, λόγω και της πανδημίας.

Ο λόγος για τα ακίνητα, «όπου το ενδιαφέρον έχει πέσει κατακόρυφα, εξαιτίας της Covid-19», σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος επισημαίνει ότι, προς το παρόν, υπάρχουν πολύ λίγες κρούσεις από Βούλγαρους, Σέρβους και Ρουμάνους για μικρά τουριστικά ακίνητα στη Χαλκιδική και την Πιερία και για διαμερίσματα στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης

Related posts

Οι εξαγωγές ανεβάζουν τον Δρομέα

banksnews

Thales Alenia Space: Στα σκαριά δύο νέες Διαστημικές Μονάδες

banksnews

Frigoglass: Κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

banksnews

Alpha Trust: Τη διανομή μερίσματος €1,4 και split της μετοχής ενέκρινε η ΓΣ

banksnews

Volterra: Σε λειτουργία δυο νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 57MW

banksnews

Mohegan: Το Ελληνικό θα γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα

banksnews

Πού εντοπίζονται οι ευκαιρίες για εξαγωγές στις ΗΠΑ

banksnews

H&M: Ανοίγει COS στο Golden Hall τον Μάρτιο

banksnews

Β. Μαρινάκης: Γιατί επενδύσαμε στην Τέρνα Ενεργειακή

banksnews