Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Στην UBS η Credit Suisse με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, αφού αύξησε την προσφορά της σε πάνω από 2 δισ. δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων επί της συναλλαγής καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν τη Δευτέρα και το άνοιγμα των αγορών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το deal μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών, πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής και θα κοστολογείται σε κλάσμα της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή, ανέφεραν τρία άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η UBS θα πληρώσει πλέον περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η UBS συμφώνησε επίσης να μετριάσει μια ρήτρα που θα ακύρωνε τη συμφωνία εάν τα CDS εκτιναχθούν. Η ρήτρα ισχύει για την περίοδο μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της συμφωνίας.

Κάποιοι μέτοχοι επέκριναν τα σχέδια ακύρωσης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με την αποτροπή σχετικής ψήφου από τους μετόχους της UBS.

Σύμφωνα με τους FT, υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο τραπεζών, και οι όροι έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την πρόοδο της συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν μεταξύ 3 και 5% της Credit Suisse και της UBS, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων για τη συμφωνία ήταν κακή εταιρική διακυβέρνηση.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα μέλη μας και οι μέτοχοι της UBS θα είναι χαρούμενοι για αυτό», είπε. «Δεν έχω δει ποτέ να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Αυτό δείχνει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση».

Και οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές από την Τετάρτη, όταν η Credit Suisse ζήτησε από την SNB να της παράσχει πιστωτικό όριο έκτακτης ανάγκης 50 δις φράγκα (54 δις δολάρια).

Όταν αυτό το «μαξιλάρι» απέτυχε να σταματήσει την πτώση της τιμής της μετοχής και να σταματήσει τους πανικόβλητους πελάτες από το να αποσύρουν τα χρήματά τους, η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να επισπεύσει μια συγχώνευση αφού ανησυχούσε για τη βιωσιμότητα του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας.

Οι εκροές καταθέσεων από την Credit Suisse ξεπέρασαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα την ημέρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι πελάτες απέσυραν 111 δισ. φράγκα από τον όμιλο τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο συγκεντρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για μια σειρά παρουσιάσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, την SNB, τη Finma και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει την εξαγορά και σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα παρακάμψει την κανονική περίοδο διαβούλευσης των έξι εβδομάδων που απαιτείται για τους μετόχους της UBS, ώστε η συμφωνία να μπορεί να επισφραγιστεί αμέσως, ανέφεραν οι πηγές.

Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σχεδιαστεί από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές για να παρέχει τη μέγιστη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη εξασφαλίσει προέγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να εκδώσουν συντονισμένες δηλώσεις.

Η UBS θα συρρικνώσει δραματικά την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, έτσι ώστε η ενοποιημένη οντότητα να μην αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο του συγχωνευμένου ομίλου, είπαν δύο από τους ανθρώπους.

Οι διαπραγματευτές έδωσαν στην Credit Suisse την κωδική ονομασία Cedar και η UBS αναφέρεται ως Ulmus, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Η UBS αναζητά παραχωρήσεις και προστασία από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τυχόν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και ρυθμιστικές έρευνες για την Credit Suisse που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή ζημίες, έγγραψαν οι FT. Ωστόσο, είναι απίθανο να λάβει αποζημίωση από τυχόν απώλειες περιουσιακών στοιχείων, είπε ένας από τους εμπλεκόμενους.

Η UBS θέλει επίσης να της επιτραπεί να ανταποκρίνεται σταδιακά σε τυχόν επιπλέον απαιτήσεις που θα αντιμετωπίσει βάσει των παγκόσμιων κανόνων για τα κεφάλαια που διέπουν τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Η συμφωνία με την UBS έρχεται μόλις μήνες αφότου η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ εισέφεραν σχεδόν 3 δισ. φράγκα στην Credit Suisse ως μέρος μιας αύξησης κεφαλαίου δισ. φράγκων Είναι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας και κατέχουν από κοινού το 17% της μετοχής.

Η SNB, η UBS, η Credit Suisse και η Finma αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Related posts

ΕΤΕ: «Ναι» από τη ΓΣ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

admin

Πιο βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη αναμένει η Deutsche Bank

admin

Χτύπημα $275 εκατ. για τη Credit Suisse μετά το σκάνδαλο του Archegos

admin

Αγονος ο διαγωνισμός για την «Αριάδνη»

admin

Νέος CEO στην Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου

admin

Πειραιώς Optimum: Διαχείριση για όλους

admin

Λίφτινγκ οκτώ σημείων στον πτωχευτικό κώδικα

admin

Signature Bank: Ξανοίχτηκε στα crypto και πληρώνει το τίμημα

admin

Τανισκίδης: Η Optima Bank πέρασε σε οργανική κερδοφορία

admin