Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 15,1 εκατ. ευρώ η προσφορά Πριόβολου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στα 15,1 εκατ. ευρώ είναι η προσφορά του ομίλου NorthStar για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ η «προσφορά» που κατέθεσε η ΟΝΕΧ ανέρχεται σε ένα εκατ. ευρώ.

Το ύψος της προφοράς της Pyletech Shipyards, του ομίλου North Star Group δεν φαίνεται να έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στα ναυπηγεία ενώ η όπως σχολιάζουν κύκλοι της ναυπηγικής βιομηχανίας το συγκεκριμένο ύψος της προσφοράς δημιουργεί προηγούμενο και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Πριν από λίγο πάντως σε ανακοίνωση της η Pyletech επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Κύκλοι της ΟΝΕΧ ανέφεραν ότι το ύψος της προσφοράς τους αντικατοπτρίζει την ανάγκη να είναι παρόντες στον διαγωνισμό.

Ο ειδικός εκκαθαριστής θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την προσφορά ή θα κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο. Να σημειωθεί ωστόσο ότι για το συγκεκριμένο asset είχαν καλλιεργηθεί μεγαλύτερες προσδοκίες. και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της Pyletech Shipyards

Στην ανακοίνωση η Pyletech Shipyards αναφέρει: Σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή.

«Η Pyletech Technologies έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση μας θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία.

»Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

»Ως όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση, η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:

  1. Στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή.
  2. Στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
  3. Στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η προσφορά μας είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.

Το όραμα του Ομίλου North Star είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Επίσης η Pyletech Shipyards, του Ομίλου North Star Group. διευκρινίζει ακόμη απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων τα εξής:

-Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.

-Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

-Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).

-Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).

-Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ το χρόνο.

-Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

-Με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων

Σε μια πρώτη ανακοίνωση του το Σωματείο των Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά “Η Τρίαινα”

αναφέρει: “Μετά από μια πολύωρη διαδικασία άνοιξαν οι προσφορές για την πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Οι προσφορές ήταν απογοητευτικές. Από την πλευρά του Πριόβολου 15.100.000 ευρώ και από την πλευρά του Ξενόκωστα 1.000.000 ευρώ.

Ήδη ο νομικός μας σύμβουλος ο οποίος μας εκπροσωπούσε στην διαδικασία δήλωσε παρουσία όλων οτι το Ναυπηγείο με τις τιμές αυτές δεν πρόκειται να πουληθεί. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην περάσει η κοροϊδία αυτή.

Ελπίζουμε τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Διαχειριστές θα είναι στην ίδια κατεύθυνση και δεν θα δεχτούν να ξεπουληθεί το Ναυπηγείο σε τιμή περιπτέρου.

Related posts

Εθελούσια έξοδο για 1.000 άτομα ξεκινά η ΔΕΗ

banksnews

Έρχεται και στην Αθήνα το Group Ride της Lime

banksnews

Interamerican: Η τιμολογιακή πολιτική στα προγράμματα ασφάλισης υγείας Bewell

banksnews

Η πανδημία τόνωσε τα περιθώρια κέρδους της Σαράντης

banksnews

Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

banksnews

Μυτιληναίος: Διευκρινίσεις για τη Γενική Συνέλευση της 27ης Μαρτίου

banksnews

Interamerican: Αποζημιώσεις 1,24 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα

banksnews

Ζημιές 187,1 εκατ. για την Aegean στο 9μηνο

banksnews

Θετικές ταμειακές ροές και μείωση ζημιών για την Aegean

banksnews