Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα σπρεντ των γαλλικών ομιλόγων – H EKT δεν εξετάζει παρέμβαση

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της

Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν για έκτακτες αγορές

γαλλικών ομολόγων

και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους

Γάλλους

πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές που τρομάζουν από την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, όπως δήλωσαν, ανώνυμα, πηγές στο Reuters.


Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο ξεπούλημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών οι οποίες ενδέχεται να δώσουν πλειοψηφία στην

ακροδεξιά

, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να κάνουν εικασίες για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, πέντε υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι

δεν έχουν συζητήσει

την ενεργοποίηση ενός προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε σχεδιάζουν επί του παρόντος να το πράξουν.


Οι πηγές εξέφρασαν ανησυχίες για το μέγεθος του ξεπουλήματος των γαλλικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είδαν το ασφάλιστρο κινδύνου τους έναντι των γερμανικών τίτλων να αυξάνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης του 2011.

Παρά ταύτα συμφώνησαν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ασκήσουν μια λογική οικονομική πολιτική.


Ο μηχανισμός προστασίας μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) της ΕΚΤ της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση από την αγορά, αλλά μόνο για όσο διάστημα συμμορφώνεται με παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ ενοχλήθηκαν από την ιδέα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που δημιουργείται στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αλλά τώρα αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα.


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Μπρούνο Λε Μερ

προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.


Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των τιμών της ενέργειας, αύξηση των δημόσιων δαπανών και μια προστατευτική οικονομική πολιτική με σλόγκαν «πρώτα η Γαλλία».


Ορισμένα στελέχη παρομοίασαν την κατάσταση της Γαλλίας με εκείνη που αντιμετώπισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2022, όταν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Τζόρτζια Μελόνι φαινόταν έτοιμος να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Μετά την εκλογική της νίκη, η Μελόνι περιόρισε την πολέμιά της προσέγγιση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα στελέχη της ΕΚΤ ελπίζουν, πια, ότι η Λεπέν και το κόμμα της θα κάνουν το ίδιο.


Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία έχουν υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να υποστούν τη λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».


Η πρόεδρος της ΕΚΤ,

Κριστίν Λαγκάρντ

, φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία αυτού του κανόνα νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για «μια εναλλακτική προϋπόθεση» για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του ΤPI.


Ερωτηθείσα πρόσφατα σχετικά με την ιδέα της χρήσης του μηχανισμού για τη Γαλλία, η Λαγκάρντ αρκέστηκε να πει ότι είναι «καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον πληθωριστικό της στόχο».


-

--.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Φοβήθηκα ότι πεθαίνω και δεν θα με πάει νοσοκομείο, είπε η σύζυγος Λύτρα – Πώς προσπάθησε να ειδοποιήσει την αστυνομία

Κούγιας: Κακοποιητής 100% ο Λύτρας, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά – Υπερβολική η δίωξη για κακούργημα, κακές στιγμές έχουν όλοι

Από κατήγορος, κατηγορούμενος: Τι έλεγε ο Λύτρας όταν υπερασπιζόταν γυναίκες – Ο εκβιασμός στη σύζυγό του με το νοσοκομείο

Related posts

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

admin

Καταβάλλεται η πρώτη από τις καταβολές επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών σε 17.757 δικαιούχους

admin

ΑΑΔΕ: Νέα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή – «Έκρυψαν» αποδείξεις έως και 265.000 ευρώ!

admin

Ο Νο. 2 Ρώσος ολιγάρχης προσπαθεί να σώσει το γιοτ του αξίας €150 εκατ. – Πού εντοπίστηκε τελευταία φορά

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια προβλήματα παραμένουν στο σύστημα – Επισημάνσεις από την ΠΟΦΕΕ

admin

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα – Πόσο θα αυξηθούν τα ποσά από το νέο έτος

admin

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Στα 761,38 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων – Ο χάρτης του νέου ΕΝΦΙΑ

admin

North Evia Pass 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin