Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τέλος της εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κατάστασης

Στα 43,3 δισ. έφτασαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της

υγειονομικής κρίσης

τη διετία 2020-2022 σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ.

Χρήστο Σταϊκούρα

. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε σήμερα ότι η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της νέας μετάλλαξης του Covid-19 και το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας στο υγειονομικό επίπεδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα , ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στη ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών αλλά φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 52 δισ. από 40 δισ. το 2019.

Σε ερώτηση για το ποια αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στα τέλη της εβδομάδας. Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του έτους.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και επαναξιολογούν την κατάσταση κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα και ανάλογα η πολιτεία παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο επίπεδο της ενέργειας μόνο για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχονται σε 400 εκατ. Το γεγονός ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα του πολίτη ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι με μακροχρόνια (μείωση φόρων και εισφορών) και βραχυχρόνια μέτρα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Σε ερώτημα για το πως θα κινηθεί ο πληθωρισμός ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις διότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και προκαλείται από αστάθμητους παράγοντες και από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι «το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα και από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, κρατάει περισσότερο, έχει πιο βίαιες επιπτώσεις αλλά φαίνεται ότι θα είναι παροδικό και προς το 2ο τρίμηνο θα αρχίσει να σβήνει».

Τέλος για μία ακόμα φορά σημείωσε ότι στόχος είναι η χώρα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ειδήσεις σήμερα:Δεύτερο self test απόψε για όλους τους μαθητές – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση θετικού αποτελέσματοςΌσκαρ ατυχίας: Πίδακας νερού κατέβρεχε για ώρα σκιέρ που εγκλωβίστηκε σε λιφτΣέρβοι και Έλληνες χόρεψαν συρτάκι στη Μελβούρνη μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Τζόκοβιτς

Related posts

Αναπτυξιακός Νόμος: Τρεις νέες προκηρύξεις ύψους 525 εκατ. ευρώ

banksnews

Attica Bank: Αύξηση καταθέσεων και καθαρών εσόδων από τόκους το 2020

banksnews

Βύρων Βασιλειάδης (V Group): Εργαζόμαστε εντατικά για έναν πρότυπο περιβαλλοντικό και ενεργειακό Όμιλο

banksnews

Ντομπρόβσκις: Tον Ιούλιο oι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

banksnews

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο της Εφορίας για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

banksnews

Το ΔΝΤ αλλάζει το όριο ηλικίας για τη θέση του διευθυντή -Για χάρη της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Μεταφορά κονδυλίου 90 εκατ. ευρώ για χρηματοδότησή του

banksnews

Με μικτές τάσεις έκλεισε η Γουόλ Στριτ

banksnews

Financial Times: H Ελλάδα δεν είναι ο πιο ριψοκίνδυνος δανειστής της ζώνης του ευρώ

banksnews