Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τέλη Φεβρουαρίου οι διατάξεις για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο

Στο τέλος του Φεβρουαρίου εκτιμά ότι θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Oπως μεταδίδει το voria.gr, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών» στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισήμανε πως επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση των δύο αυτών προβλημάτων.
«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα», τόνισε. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης λέγοντας ότι μόλις υπάρξει – με ασφάλεια πάντα – δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020 θα προχωρήσει η μείωση. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος το α’ τρίμηνο του 2020.

Ο υπουργός, σύμφωνα με το voria.gr, διευκρίνισε μάλιστα πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος δεν έχουν ταξικό πρόσημο.
Αναφερόμενος ακόμα στο οικονομικό κλίμα δήλωσε πως ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο από το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Ο «προϋπολογισμός των πολιτών»
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον «προϋπολογισμό των πολιτών» τον οποίο παρουσίασε η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» που αποτελείται από οκτώ τελειόφοιτους του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δίκαιο.
Ο προϋπολογισμός των πολιτών παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί, όπως δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας Κατερίνα Σαββαϊδου, μια μη τεχνική προυσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού με στόχο οι απλοί πολίτες να αντιληφθούν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Το εργαλείο αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, την ενεργοποίηση δημόσιου διαλόγου και τη βελτίωση του ελέγχου και της λογοδοσίας της κυβέρνησης», όπως σημείωσε η κ. Σαββαϊδου.
Οι φοιτητές ανέφεραν με απλό τρόπο έννοιες όπως το εθνικό πρόγραμμα αναπτύξεων, τον προϋπολογισμός δημόσιων επενδύσεων το επιτελικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ παρουσίασαν πόσο στοιχίζουν οι διάφορες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως παραδείγματος χάριν το επίδομα των 2.000 ευρώ για τη γέννηση παιδιών, και από πού αντλεί η χώρα τα έσοδά της.
Ο υπουργός, αναφέρθηκε αναλυτικά στις 10 προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2020.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
1. Η χώρα να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη
2. Αναδιανομή εισοδήματος και προώθηση κοινωνικής συνοχής
3. Να ενισχύσουμε τις σχέσεις συνεργασίας με εταίρους και θεσμούς
4. Υγιή βιώσιμα δημόσια οικονομικά
5. Να μειώσουμε τους φόρους
6. Η υλοποίηση μη ταξικών πολιτικών
7. Η ρευστότητα της οικονομίας
8. Να έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος
9. Να έχει χαρακτηριστικά αξιοπιστίας
10. Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα
- voria.gr

Related posts

ΔΕΗ: Με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές σε προσλήψεις και αμοιβές το σχέδιο της κυβέρνησης

banksnews

Yπεκμισθώσεις ενοικίων: Η απόφαση που ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις Covid

banksnews

Πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Οριακές απώλειες

banksnews

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,02% σε μια άνευρη αγορά

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τραπεζικό ράλι «πολιορκεί» και τις 760 μονάδες

banksnews

Με άνοδο έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο -Στις 829,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

banksnews

ΕΣΕΕ: Σήμα κινδύνου για τη ρευστότητα του λιανεμπορίου

banksnews

Κορωνοϊός: Aπαντήσεις από την Grant Thornton για τις επιταγές, τις εκπτώσεις και τις φορολογικές προθεσμίες

banksnews

Κορωνοϊός: Η Alpha Bank στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

banksnews