Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθερές στις θέσεις τους Ελλάδα και Γερμανία

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει αντοχές. Και χρειάστηκε να τις εξαντλήσει από την Τρίτη μέχρι και σήμερα, στην τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα που ήταν ένας αγώνας δρόμου, διατρέχοντας τη χώρα από τη μία άκρη στο Βορρά, τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την άλλη στον Νότο, την Κρήτη.

Η επίσημη επίσκεψή του ξεκίνησε και έκλεισε με το βαρύ ιστορικό παρελθόν. Στη Θεσσαλονίκη θεμελίωσε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος για τις 50.000 των Εβραίων της πόλης που εξολοθρεύτηκαν στο Αουσβιτς και άλλα στρατόπεδα του θανάτου πλην ελαχίστων, όπως η 90χρονη Ρόζι Σαλτιέρ, την οποία συνάντησε στη Θεσσαλονίκη. Κλείνει την επίσκεψη σήμερα με επίσκεψη στη μαρτυρική Κάνδανο της Κρήτης.

Αλλά και στο ενδιάμεσο, επίσημο πρόγραμμα του γερμανού προέδρου στην Αθήνα το παρελθόν έριξε τη σκιά του στις συνομιλίες για την αντιμετώπιση των επίκαιρων προκλήσεων, μεταναστευτικό, διμερής πολιτική, οικονομική, πολιτιστική συνεργασία. Και μάλιστα με απροσδόκητη για τη γερμανική πλευρά έμφαση.

«Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και τον αλληλοσεβασμό» είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπενθυμίζοντας στην απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου του 2019 και «τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, το οποίο παραμένει εκκρεμές», στο ξεκίνημα της υποδοχής του γερμανού ομολόγου της στο προεδρικό μέγαρο. «Είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για τα ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει, κυρία Πρόεδρε, το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά το θέμα αυτό είναι λήξαν. Ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική ευθύνη» της Γερμανίας, απάντησε ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον γερμανό πρόεδρο έθεσε, μεταξύ άλλων, τις ελληνικές αξιώσεις, λέγοντας ότι «το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό δάνειο είναι ακόμα πολύ ζωντανά και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε». Ωστόσο, απέδωσε «ιδιαίτερη αξία» στην επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη.

Η πάγια θέση της Γερμανίας στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων δεν θα άλλαζε με την επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα, ο Σταϊνμάγερ είχε προϊδεάσει για αυτό στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» του περασμένου Σαββάτου ενόψει της επίσκεψής του. «Ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, αναγνωρίζω την πολιτική και ηθική μας ευθύνη για τις φρικαλεότητες των Γερμανών στην Ελλάδα. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το τρομερό και οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία μας», είχε τονίσει ο Σταϊνμάγερ. «Προσδοκώ ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την κουλτούρα μνήμης, στο κοινό ευρωπαϊκό πνεύμα. Το ζήτημα των επανορθώσεων ως θέμα διεθνούς δικαίου είναι λήξαν για τη χώρα μας, αλλά το ζήτημα της ιστορίας μας δεν θα είναι ποτέ», τόνισε.

Related posts

Σκληρές κυρώσεις από ΗΠΑ στην Intellexa με την Ελλάδα στο φόντο

admin

ECHO CHAMBERS

admin

Antonov: «Ολα ήταν νόμιμα» υποστηρίζει ο Σέρβος πρόεδρος

admin

Γερουλάνος: Ο κόσμος γυρίζει στο ΠΑΣΟΚ – Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει

admin

Αθανασίου: Εξηγήσεις μετά τις αντιδράσεις – Δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου

admin

Υπόθεση Γεωργούλη: Από τις αρχές Απριλίου είχε ενημερωθεί για την άρση ασυλίας – Καμία πρόσβαση στη δικογραφία

admin

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος και ο Μιχάλης Κατρίνης

admin

Παύλος Μαρινάκης: Στοίχημα αξιοπρέπειας η ψήφος των αποδήμων

admin

Προξενεία στη Λιβύη, γεωτρύπανα στο «τριεθνές»

admin