Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσσης (ΔΕΗ): Πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέσα στα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια

Σε όλο το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ,

Γιώργος Στάσσης

, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η ενεργειακή μετάβαση συμβαίνει τώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, εμείς επανατοποθετούμε τη ΔΕΗ με βάση αυτή τη μετάβαση» τόνισε ο κ. Στάσσης, επισημαίνοντας ότι οι πυλώνες για την επόμενη περίοδο αφορούν την απανθρακοποίηση, με νέες επενδύσεις στις -, καθώς και την ψηφιοποίηση των δικτύων και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ΔΕΗ προωθεί την ανάπτυξη έργων - ισχύος 5 GW για τα αμέσως επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια.

Όσον αφορά το μίγμα αυτών των έργων, τόνισε ότι τα 2/3 αφορούν φωτοβολταικά, λόγω ταχύτερης ολοκλήρωσης, και το 1/3 αιολικά, ενώ προβλέπονται μεγάλες επενδύσεις και στην αποθήκευση ενέργειας, ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ευελιξία.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, εκτίμησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν θα ξεπεράσει το ένα με ενάμιση έτος, κάτι που οφείλεται στην προτεραιότητα της ενεργειακής ασφάλειας «ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση αιφνίδιας έλλειψης φυσικού αερίου».

Ωστόσο, όπως, τόνισε παραμένουμε σταθεροί στους μακροπρόθεσμους στόχους, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια θα επιτευχθεί η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις, λόγω της γεωπολιτικής έντασης, εκτιμώντας πάντως ότι, ακόμη κι αν υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη, τόνισε ότι σε έναν χρόνο η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο της, επισημαίνοντας ότι, πέραν των - και της αποθήκευσης, τα επόμενα χρόνια θα πειραματιστεί περισσότερο με το υδρογόνο, ενώ χαρακτήρισε «κλειδιά» για το άμεσο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση, τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Άγριος ξυλοδαρμός 19χρονου στον Πειραιά: Τον έδειραν με στειλιάρι επειδή πήγε για καφέ με μια φίλη του!

Related posts

Επιτροπή Πισσαρίδη: 14 δράσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας – Μείωση βαρών στους μισθωτούς

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Νέα πληρωμή για τους δικαιούχους

banksnews

ΔΝΤ: Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

banksnews

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2021

banksnews

Σταϊκούρας: Προέχει η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση

banksnews

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα μυστικά του ευρωπαϊκού «σχεδίου Μάρσαλ» των €750 δισ.

banksnews

Πληρωμές από ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

banksnews

Οι 3 παγίδες των φετινών φορολογικών δηλώσεων που θα οδηγούν αυτόματα σε έλεγχο

banksnews

Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

banksnews