Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σνόουντεν: Οι ενέργειες των κολοσσών ΙΤ μπορεί να οδηγήσουν σε μονοπώληση των δεδομένων των χρηστών από το κράτος

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των χρηστών από εταιρείες γίγαντες στο τομέα της τεχνολογίας της πληροφόρησης (ΙΤ), οι οποίες άρχισαν να ελέγχουν πληροφορίες και δεδομένα στις προσωπικές συσκευές των πολιτών, εγκυμονούν άμεσα την απειλή, η δραστηριότητα τους αυτή να μονοπωληθεί στη συνέχεια από το κράτος. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο πλαίσιο του μαραθωνίου “Νέα γνώση”.

“Οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις, ως προς το τι θα ψάχνουν συγκεκριμένα, τις αποφάσεις αυτές θα τις παίρνουν οι κυβερνήσεις. Σκεφτείτε (για παράδειγμα) η Apple μπορεί να πει όχι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, της Ρωσίας , στην κυβέρνηση της Κίνας ή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας; Εννοείται πως η απάντηση είναι όχι, δεν μπορούν, αν θέλουν να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους σ’ αυτές τις χώρες και αυτό είναι επικίνδυνο”, δήλωσε ο Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν ανέφερε ότι πρόσφατα η Apple είχε ανακοινώσει τα σχέδια της να αναζητά μη νόμιμο περιεχόμενο στις συσκευές παραγωγής της, προτού το περιεχόμενο αυτό βρεθεί στους σέρβερ της. “Οι ιδιωτικές εταιρείες, είναι αυτονόητο ότι ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα στους σέρβερ τους, αλλά τώρα αυτό θα γίνεται στα τηλέφωνα σας. Φυσικά αυτό προκαλεί ανησυχία σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το κόσμο” είπε ο Σνόουντεν και προσέθεσε: “Μόλις η Apple αποδείξει, ότι αυτό είναι δυνατόν, ότι είναι σε θέση να αναζητούν και να εντοπίζουν κάποιο συγκεκριμένο παράνομο περιεχόμενο, τότε, ότι αντίκειται στην νομοθεσία, θα είναι σοβαρή παραβίαση την ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων των χρηστών”.

Σύμφωνα με τον Σνόουντεν αυτή η λειτουργία θα δώσει τη δυνατότητα στην Apple, να βλέπει και να ψάχνει διάφορες προσωπικές πληροφορίες, που φυλάσσονται στο τηλέφωνο. “Αυτή τη στιγμή διευθύνουν τη δική σας συσκευή, και αν βρίσκουν κάτι που αντίκειται στην νομοθεσία, τότε θα σηματοδοτούν το υλικό αυτό ως μη νόμιμο. Και μετά θα εμφανισθούν νέες κατηγορίες, καθώς εσείς δεν γνωρίζετε τι ψάχνουν. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία Apple υπερβαίνει κάποιο εμπόδιο, περνάει τα σύνορα που υπάρχουν μεταξύ των δικών σας δεδομένων και των σέρβερ τους, αρχίζουν να βλέπουν τα τηλέφωνα σας, να ψάχνουν σ’ αυτά οτιδήποτε, όπως κάποιες μη αρεστές πολιτικές στιγμές, οικονομικές πληροφορίες”, πρόσθεσε ο Σνόουντεν.

Στις αρχές Αυγούστου η εταιρεία Apple είχε ανακοινώσει, ότι θα ελέγχει την αλληλογραφία και το περιεχόμενο στην υπηρεσία της iCloud για να διαπιστώνει αν υπάρχει φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο τύπου της εταιρείας, στα νέα προγράμματα θα ενσωματωθούν τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα για όλες τις συσκευές της.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ρωσία: Ο πατριάρχης Κύριλλος προσευχήθηκε για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά απέφυγε να τον καταδικάσει

admin

Γαλλία: Η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία από την 1η Φεβρουαρίου

admin

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί η κατάσταση στην Σιντζιάνγκ

admin

Βραζιλία: Ο γιος του Μπολσονάρου και δύο μέλη της κυβέρνησής του διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό

admin

Πώς η Ευρώπη πιάστηκε στον ύπνο με την ενεργειακή κρίση

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών τον Αύγουστο, έδειξε ο δείκτης ISM

admin

Ρωσία: “Ξένοι πράκτορες” μπορεί να χαρακτηρισθούν όσοι μεταδίδουν πληροφορίες για τον στρατό και τον διαστημικό τομέα

admin

Η Ρωσία απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο από την Ευρώπη κλείνοντας τον Nord Stream 1

admin

Βρετανία: Αυξήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες τον Δεκέμβριο παρά τον Covid

admin