Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ποιοι θα ελέγχουν 212.000 ρολόγια στο Δημόσιο

Το σχέδιο «θερμοστάτης» παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,

Θεόδωρος Σκυλακάκης

, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια. 

Για την εφαρμογή των μέτρων λόγω των έκτακτων συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν διοικητικούς και τεχνικούς υπεύθυνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (συντήρηση κλιματιστικών, κλείσιμο μονάδων, αερισμό χώρων κλπ).

Για την επίτευξη των στόχων θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στην οποία:

· οι υπεύθυνοι θα ενημερώνουν για τις ενέργειές τους (πχ θα αναρτούν βεβαίωση συντήρησης κλιματιστικού)

· θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο ή διοικητική δομή. Θα καταγράφονται οι λογαριασμοί ρεύματος, παλαιότεροι και νεότεροι, για κάθε ένα από τα 212.000 «ρολόγια» (μετρητές ρεύματος) κτιρίων του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κύριο Σκυλακάκη, στην περίπτωση των Δήμων, ως διοικητικός υπεύθυνος θα ορίζεται ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης στις Περιφέρειες κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, θα οριστούν υπεύθυνοι για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην κεντρική διοίκηση και στα νομικά πρόσωπα. Κι αυτοί, με τη σειρά τους, θα υποδείξουν τους υπεύθυνους για κάθε κτίριο ή δραστηριότητα (π.χ. οδοφωτισμός).

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα υπάρξει και ένα σύστημα υποβοήθησης των διοικητικών και τεχνικών υπευθύνων (helpdesk), με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης για την άμεση υποστήριξη όλων των φορέων.

Με έκτακτη τροπολογία που θα κατατεθεί, θα προβλεφθούν και τα κίνητρα για την παροχή επιπλέον ενισχύσεων που θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:
· ένα κομμάτι ενισχύσεων προβλέπεται να δοθεί σε όλους τους φορείς

· ένα άλλο κομμάτι θα δοθεί στους δημόσιους φορείς, εφόσον εφαρμόσουν, με επιμέλεια, τα μέτρα εξοικονόμησης.

Η τελική απόφαση για τα ποσά ενίσχυσης που θα λάβουν οι δημόσιοι φορείς, θα προκύψει από συνδυασμό του βαθμού εφαρμογής των μέτρων και του αποτελέσματος που θα επιτυγχάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος φορέας επιτυγχάνει σημαντική μείωση θα αντιμετωπίζεται θετικά στο σύστημα κινήτρων.

Στην περίπτωση εκείνου που θα εφαρμόζει τα μέτρα, θα συνυπολογίζεται αυτό, με τη μείωση που πέτυχε, για να προκύψει πόσο θα ενισχυθεί.

Φορείς, οι οποίοι δεν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ή αμέλησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού (από τον προϋπολογισμό τους), για να καλύψουν τη διαφορά.

Ο κ.Σκυλακάκης υπέδειξε ουσιαστικά, σε όποιους δεν μπορέσουν να μειώσουν τουλάχιστον κατά 1/10 την κατανάλωση ρεύματος, να βρουν να κόψουν από αλλού λεφτά για να πληρώσουν λογαριασμούς: «Όπως ένα νοικοκυριό όταν τα έξοδά του αυξάνονται προσαρμόζει τον προϋπολογισμό του, αντίστοιχα, πρέπει και οι δημόσιοι φορείς, εφόσον δεν πετύχουν τους στόχους -παρότι είναι αυτονόητοι- να αναζητήσουν τους τρόπους για να κάνουν οικονομία, αν όχι από την ενέργεια, τότε από κάπου αλλού».

Σε κάθε περίπτωση, αν και ο γενικός στόχος εξοικονόμησης είναι 10%, το ακριβές ποσοστό θα εξαρτάται «από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα, π.χ. κάποιος δεσμευτικός αλγόριθμος, από όπου μπορεί να προκύψουν αδικίες και αστοχίες κατά την εφαρμογή» τόνισε ο κ.Σκυλακάκης.

Ειδήσεις σήμερα:Εξαγορά του Twitter: Ποιος είναι ο μυστηριώδης χρηματοδότης του Μασκ που έχει δεσμούς με Ρώσο μεγιστάνα;Βίντεο: Ελικόπτερα και πραγματικά πυρά από κορβέτες στην άσκηση «EFES 2022» λίγο πριν πάει ο Ερντογάν στη ΣμύρνηΜε αρχαιότητες στόλιζε το μαγαζί του στην Κω

Related posts

Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

admin

Κόκκινα δάνεια – Κουρμούσης: Τη Δευτέρα η πλατφόρμα επιδότησής τους

admin

Αγορά σπιτιού: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

admin

Τράπεζες: Ποιες συναλλαγές «καταργούνται» στα γκισέ λόγω της πανδημίας

admin

Wall Street: «Διστακτικά» κέρδη λόγω κορωνοϊού – Υπεραπόδοση του τεχνολογικού κλάδου

admin

Η επένδυση σε τουβλάκια Lego είναι πιο κερδοφόρα από την επένδυση σε χρυσό, διαπιστώνει έρευνα

admin

Θ. Πελαγίδης: Ίσως χρειαστεί στήριξη των οικονομιών και μετά την πανδημία – Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «αντισώματα»

admin

Συνάντηση Ντομπρόβσκις – Σταϊκούρα: Η Ελλάδα να συνεχίσει με μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική

admin

Φόροι: Παρατείνεται η ρύθμιση «περαίωση» για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

admin