Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Παροδική η άνοδος των τιμών ενέργειας

Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και της απολιγνητοποίησης της Ελλάδας τέθηκαν από τους πλέον αρμόδιους στο επίκεντρο των συζητήσεων υπό τη σκιά της πρόσφατης

εκτίναξης των τιμών ενέργειας

στο

Olympia Forum II

που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα ανατίμηση στις τιμές ενέργειας είναι βραχυπρόθεσμη, όμως, η περιβαλλοντική κρίση είναι μακροπρόθεσμη και, για το λόγο, αυτό πρέπει να θεωρήσουμε την πράσινη μετάβαση ως μονόδρομο για την επιβίωση. Πρότεινε τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ταχύτατη απολιγνητοποίηση.

Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις παγκοσμίως σε - ανήλθαν το 2019 σε 300 δισ. ευρώ, έναντι 150 δισ. ευρώ για πυρηνική ενέργεια και λιγνίτη. Οι επενδύσεις σε λιγνίτη ήταν κάτω των 50 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία δεν μπορεί να κριθεί από μια παροδική άνοδο των τιμών ενέργειας του φυσικού αερίου που προήλθε από την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, ύστερα από την πανδημία. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα κόστιζε έως τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι του φυσικού αερίου σήμερα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τα έσοδα από ρύπους προέρχονται τα 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.

Από την πλευρά του, ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, κ. Χρυσού Καβουνίδη, Partner & Managing Director, Head of Athens office, BCG, άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ως προς τις προτεραιότητες στη στρατηγική αποληγνιτοποίησης όσο και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την πράσινη μετάβαση. Υπογράμμισε όμως ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος επιβίωσης και πρότεινε την αναθεώρηση της στρατηγικής και του μηχανισμού δικαιωμάτων ρύπων.

Ο Exports & Supply Chain Director του Ομίλου Ηρακλή, κ. Νίκος Μπόζος μίλησε από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη σε δύο προκλήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Η δεύτερη σχετίζεται με το κόστος της πράσινης μετάβασης και συγκεκριμένα με τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμα ώριμες για τη σύνδεση των - με τη βιομηχανία. Πάντως, για τον Όμιλο Ηρακλή παραμένει σταθερός ο στόχος για κλιματικά ουδέτερο αποτύπωμα μέχρι το 2050, προσθέτοντας ότι σήμερα το 90% των επενδύσεων αφορούν σε -, κυκλική οικονομία και ουδέτερα κλιματικά υλικά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ-Π, κ. Γιάννης Γιαρέντης, ανέλυσε τη σημασία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων που είναι βασικός χρηματοδότης του Ταμείου προκειμένου να υπογραμμίσει την κρισιμότητα του ενεργειακού μείγματος και στη σημερινή συγκυρία, αλλά και στρατηγικά. Όπως ανέφερε, αν κάποιος παρατηρήσει τις τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των - θα διαπιστώσει ότι οι τιμές του συστήματος μειώνονται. Αυτό από μόνο του δείχνει τον δρόμο προς τις -.

Ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων της χώρας μας με την περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσης στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι η επένδυση στις - κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι σήμερα οι - συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά 51%. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ διεθνών τιμών ενέργειας και εκείνων του τελικού καταναλωτή, προσθέτοντας ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε μια στρατηγική στην ενέργεια από μια παροδική αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, το οποίο κρίθηκε ως το πιο περιβαλλοντικά φιλικά καύσιμο κατά τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις -. Εξάλλου, όπως σημείωσε, το δίκτυο φυσικού αερίου όπως έχει κατασκευαστεί σήμερα, είναι έτοιμο να διοχετεύει και άλλα μείγματα αερίων, πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως βιομεθανόλη και υδρογόνο. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μία στοχοθεσία που έχει ορίζοντα τον επόμενο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα:Επίθεση με βιτριόλι: Ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας πρότεινε ο εισαγγελέας για την ΚακαράντζουλαΑξιολόγηση: «Σκονάκι» στους δασκάλους από τη ΔΟΕ – Πώς επιχειρείται σαμποτάζ στη διαδικασίαΜε νέα ροζ βίντεο απειλεί ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Πέκερ τους πολιτικούς στα κατεχόμενα

Related posts

SOS: Κάτω από 1 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο κίνησης!

banksnews

Μία ανάσα από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones μετά τις ανακοινώσεις της Moderna

banksnews

Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας – Ο Άλμπερτ Μπουρλά απαντά

banksnews

Χρηματιστήριο: Άνοδος για το Γενικό Δείκτη «μία ανάσα» από τις 650 μονάδες

banksnews

Με πτώση και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

banksnews

Νέα τροπή στο σκάνδαλο «insider trading»: Κατάθεση Ελβετού trader στη δίκη Λαβίδα

banksnews

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Γλιτώνουν τις αυξήσεις οι ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων

banksnews

Αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα σε 200.000 φορολογουμένους

banksnews

Η MYTILINEOS, παρουσιάζει το 1οΔιαδικτυακό Συνέδριο (ESG)

banksnews