Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 1-2 μήνες θα αρχίσει η διαβούλευση για το εργασιακό

Η φιλοσοφία του υπό επεξεργασία «εργασιακού νομοσχεδίου» το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σε 1-2 μήνες και τα προβλήματα της αγοράς εργασίας εν μέσω

πανδημίας

ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ.

Χατζηδάκη

με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (

ΓΣΕΕ

), με την οποία άνοιξε ο κύκλος των επαφών του υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς-επιστημονικούς φορείς.

Ο υπουργός δεν άνοιξε επί τις ουσίας τα χαρτιά του για τις αλλαγές που σκέφτεται να προωθήσει στη αγορά εργασίας προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανένα». Ως προς το χρονοδιάγραμμα της προώθησης των νομοσχεδίων τόνισε ότι «δε θα αφήσουμε να σέρνεται χρονικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Οι συνδικαλιστές «βομβάρδισαν» τον υπουργό με τις καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που λαμβάνουν καθημερινά και επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης ρύθμισης της τηλεργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης αποσαφήνισε επίσης ότι η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν ακόμη η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

«Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί θεσμική μας υποχρέωση και επιδιώκουμε να έχουμε θεσμική επαφή με την ΓΣΕΕ», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κ. Χατζηδάκης. «Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Όπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις, έχοντας ως πυξίδα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, την ενωσιακή νομοθεσία και τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

«Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις. Αυτό το πνεύμα θα διαπνέει και το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, που εξελίσσεται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως ζητούμενα τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεώρησης και Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην ΓΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «το νομοσχέδιο θα καταγραφεί ως θετική μεταρρύθμιση για τον χώρο της εργασίας συνολικά».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην «εργασιακή κανονικότητα» (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να «πιάσουν τόπο» . Κάλεσε μάλιστα την ΓΣΕΕ να προσφέρει τις γνώσεις της στην προσπάθεια αυτή, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του Ινστιτούτου Εργασίας. Συζητήθηκε τέλος και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και των κοινωνικών εταίρων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου –πέραν των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου- η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΓΣΕΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Ευθύμιος Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Κιουτσούκης και οι κ.κ. Ευάγγελος Μουτάφης, Θάνος Βασιλόπουλος, Νικόλαος Κωστόπουλος και Δημήτριος Καραγεωργόπουλος.

Ειδήσεις σήμεραΣτον εισαγγελέα σήμερα για κατάθεση η Μπεκατώρου – Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευναΕπιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώΠότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια – Σενάρια και «αγκάθια» για την εστίαση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Συνάντηση Πλακιωτάκη-ΕΕΚΦΝ: Επανεκκίνηση μέσα στον Αύγουστο για την κρουαζιέρα

banksnews

Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. εμφανίζει ο Κρατικός Προϋπολογισμός -Το πρώτο εξάμηνο του έτους

banksnews

Wall Street: Πτωτικό κλείσιμο στην αρχή της εβδομάδας

banksnews

ΑΑΔΕ: Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά ηλεκτρονικά η αξιολόγηση των υπαλλήλων

banksnews

Κορωνοϊός: Αναβολή και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

banksnews

Παράλληλη ασφάλιση: Δείτε πως θα υπολογίζεται η προσαύξηση στη σύνταξή σας

banksnews

Μείωση ενοικίου 40% για τον μήνα Σεπτέμβριο – Η απόφαση με τους ΚΑΔ

banksnews

Eurogroup: Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη – Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

banksnews

Κορωνοϊός – ΔΕΗ: Δωρεάν πάγιο σε όλους και έκπτωση 8% στους ευάλωτους

banksnews