Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση υλοποίησης η κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW στη Μακεδονία

Σε  φάση υλοποίησης μπαίνει η συμφωνία που υπέγραψαν πριν απο λίγες ημέρες η ΔΕΗ και ο γερμανικός κολοσσός παραγωγής ενέργειας RWE. Οι βάσεις της συνεργασίας μπήκαν στο Βερολίνο, στα πλαίσια του ελληνογερμανικού φόρουμ που έγινε τον Μάρτιο του 2020. Εκεί η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης αλλά και της ευρύτερης στροφής του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) με την RWE. Από πλευράς RWE οι κ.κ.

Shmitz, Πατεράκης

και

Shrimpf και  Malte

 ενώ από πλευράς ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.

Στάσσης

και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ.

Μαύρος

.  Ακολούθησαν σχεδόν 2χρόνια διαπραγματεύσεων πριν τα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, σημαντικό ρόλο για την υπογραφή της οποίας (

φωτογραφία

) έπαιξε ο κ.

Γιώργος Πατεράκης

, σύμβουλος της γερμανικής πλευράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνεργασία που έχει γίνει στον κλάδο των - στη χώρα ιστορικά.


           Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επί των ενδεικτικών όρων (Heads of Terms) στις αρχές του 2021, η RWE Renewables (51 %) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%) υπέγραψαν συμφωνίες για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής συνδυασμένης ισχύος έως 940 megawatts (870 MWac), τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο.

           Η RWE Renewables εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή της στην κοινοπραξία. Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023. Περαιτέρω έργα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το 2025. Τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα αυτής της εταιρικής σχέσης θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των έργων. Η RWE διαθέτει εκτεταμένο ιστορικό επιδόσεων και τεχνογνωσία στον τομέα της μηχανικής, της χρηματοδότησης, της κατασκευής, και της λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία διαθέτει λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 9 GW και σήμερα κατασκευάζει φωτοβολταΐκές μονάδες συνολικής ισχύος 1,4 GW (1,2 GWac) σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ισχυρές σχέσεις με τους κυριότερους ενδιαφερομένους φορείς και είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο. Υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στην ελληνική αγορά, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περαιτέρω φωτοβολταΐκά έργα καθώς και σε νέες ευκαιρίες.

PHOTO-2021-10-12-22-04-02

           Στη φωτογραφία  απο αριστερά Νικόλαος Κιάμος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες)  Γιώργος Πατεράκης (Σύμβουλος RWE στην Ελλάδα) Malte Kuss (RWE) Ασημίνα Μπιστόλα (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) Christian Schrimpf (RWE) Χρήστος Κεραμιώτης (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) Κώστας Παπαμαντέλος (RWE Greece) και κάτω  Katja Wunschel (RWE) Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες)   

          Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχοντας κατασκευάσει και λειτουργώντας αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταΐκά πάρκα και ένα υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μια ισχυρή θέση στην Ελληνική αγορά -, με στόχο να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στο συνεχή ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Με παρουσία σε όλες τις μορφές -, η εταιρεία στοχεύει, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών συνεργασιών, να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο έργων της συμπεριλαμβάνοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά.

           Η RWE Renewables είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Με περίπου 3.500 εργαζόμενους, η εταιρεία διαθέτει χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταΐκούς σταθμούς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, συνδυασμένης ισχύος περίπου 9 gigawatts. Η RWE Renewables προωθεί την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περισσότερες από 20 χώρες σε πέντε ηπείρους. Από το 2020 έως το 2022, η RWE Renewables έχει ως στόχο να επενδύσει έως και 5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της σε 13 gigawatts καθαρής ισχύος. Πέρα από αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, στην Αμερικανική ήπειρο, στις βασικές αγορές της Ευρώπης και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Related posts

ΔΕΗ – Νυχτερινό τιμολόγιο: Από σήμερα σε ισχύ το χειμερινό ωράριο

banksnews

«Big Brother» από την ΑΑΔΕ: Φτιάχνει προφίλ καταναλωτών της ΔΕΗ -Ελεγχοι σε πρότυπα ΗΠΑ

banksnews

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές οι τάσεις στο σημερινό άνοιγμα

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πολιορκεί» τις 800 μονάδες μετά από 14 σερί ανοδικά κλεισίματα

banksnews

Στην τελική ευθεία για τις φοροελαφρύνσεις

banksnews

ΔΕΗ: Eκπτωση 30% στα τιμολόγια από τον Αύγουστο και ρήτρα τιμής χονδρικής

banksnews

Σταϊκούρας στη σύνοδο του ΔΝΤ: Οι έξι άξονες για την οικονομία

banksnews

Το σχέδιο για να γίνει ανταγωνιστικό το λιμάνι της Πάτρας

banksnews