Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Στο υψηλότερο επίπεδο 40 ετών σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία, λόγω της αδυναμίας του ιαπωνικού νομίσματος και των πιέσεων του κόστους εισαγωγών, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να εμμένει στην πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Ο εθνικός δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε τον Οκτώβριο άνοδο 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν ελαφρώς μικρότερη άνοδο, κατά 3,5%, αλλά και την άνοδο κατά 3% του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1982, όταν η κρίση στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ διατάραξε τις προμήθειες πετρελαίου και προκάλεσε άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η άνοδος του δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων αλλά περιλαμβάνει τα προϊόντα πετρελαίου, επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ακολουθήσει την παγκόσμια τάση αύξησης των επιτοκίων, καθώς θεωρεί την επιτάχυνση του πληθωρισμού των τρέχον έτος ως παροδική ώθηση του κόστους που θα εξασθενίσει καθώς θα αμβλυνθεί το κόστος των εισαγωγών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρούχικο Κουρόντα επανέλαβε την Πέμπτη τη δέσμευσή του για διατήρηση της πολιτική τόνωσης για την επίτευξη αύξησης των μισθών και βιώσιμο και σταθερό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω στο μηδέν και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο μείον 0,1%.

Ο Κουρόντα υποστήριξε ότι το παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων αντιπροσωπεύει το ήμισυ του μεγέθους των αυξήσεων των τιμών στην Ιαπωνία.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η αδυναμία του γιεν οδήγησε σε αύξηση 15,2% του ενεργειακού κόστους, ενώ τα τρόφιμα, εξαιρουμένων των ευπαθών προϊόντων, εμφάνισαν αύξηση κατά 5,9%, την ταχύτερη από τον Μάρτιο του 1981.

Στο σύνολο των ειδών διατροφής, το 88% ήταν πιο ακριβά σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα και το σάκε.

Οι τιμές των διαρκών αγαθών οικιακής χρήσης αυξήθηκαν κατά 11,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδος από τον Μάρτιο του 1975, λόγω του κόστους μεταφοράς, των πρώτων υλών και της ενέργειας αλλά και του αδύναμου γεν.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ιαπωνικές εταιρείες μπορεί να αλλάξουν την αποπληθωριστική τους νοοτροπία, καθώς εφαρμόζουν αυξήσεις τιμών σε ένα διευρυνόμενο φάσμα προϊόντων. Από τα 522 είδη που συνθέτουν τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή, τα 406 ήταν ακριβότερα τον Οκτώβριο από ό,τι πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές 385 προϊόντων.

Related posts

Τρίτη η Κύπρος στα κράτη – μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών

admin

GM: Ανακαλεί για δεύτερη φορά 331.000 φορτηγά για το ίδιο πρόβλημα

admin

Η Ολλανδία έχει ήδη παγώσει ή κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατ. ευρώ

admin

ΠΟΥ: Σε στάδιο κλινικών δοκιμών κατά της covid-19 τρία αντιφλεγμονώδη φάρμακα

admin

Οι ταλιμπάν “δεν έχουν πληροφορίες” για την παρουσία του αρχηγού της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

admin

Ιταλία: Ποιους όρους θέτουν τα Πέντε Αστέρια για να παραμείνουν στην κυβέρνηση

admin

Βρετανία: Η Πένι Μόρντοντ διορίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

admin

Βρετανία: Ο Τζόνσον πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής

admin