Καθολική ήταν η επικράτηση των αγοραστών στο
ελληνικό χρηματιστήριο
, διατηρώντας τα ηνία για τέταρτη διαδοχική ημέρα και με τον Δεκέμβριο να αποδεικνύεται μήνας «ευφορίας». Η εγχώρια αγορά εκμεταλλεύθηκε το ανοδικό μομέντουμ και τα ρεκόρ (Wall Street – DAX) των διεθνών χρηματιστηρίων και με… μπροστάρη τον τραπεζικό τομέα, έσπασε το «φράγμα» των 1.450 μονάδων.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (5/12) ο
Γενικός Δείκτης
ενισχύθηκε κατά 19,02 μονάδες ή 1,32% και έκλεισε στις 1.455,81 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.457,46 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.439,08 μονάδες. Στο 4,47% τα κέρδη του τελευταίου 4ημέρου, με τη φετινή απόδοση του ΓΔ να διαμορφώνεται πλέον σε 12,58%. Στις 27 Σεπτεμβρίου και τις 1.468,70 μονάδες το επόμενο ορόσημο.
Το «φρένο» που μπήκε στα σενάρια για επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες απελευθέρωσε τον κλάδο. Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις ο δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 120 μονάδες, το οποίο μεταφράζεται σε διψήφιο ποσοστό ανόδου. Ξεχώρισαν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ κοντά στο 10% έκλεισε και σήμερα η Attica Bank.
Δυναμικό ήταν το ράλι για ορισμένα «βαριά» χαρτιά, όπως η Metlen, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το «άλμα» σχεδόν 7% που κατέγραψε η Intracom Holdings. Αυξημένος ήταν επίσης ο τζίρος, με τον όγκο των πακέτων άνω των 30 εκατ. ευρώ να δίνει έξτρα ώθηση στη συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι επόμενες αντιστάσεις για την προσέγγιση των φετινών ρεκόρ
«Η εντυπωσιακή κερδοφορία αποτελεί το “καύσιμο” που ουσιαστικά συντηρεί την θεμελιώδη αισιοδοξία για αρκετές εισηγμένες, ενώ το φετινό και πολυετές υψηλό των 1.502 μονάδων δεν βρίσκεται και σε… “απαγορευτική” απόσταση», εξηγεί ο κ. Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο και τις ξένες αγορές.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στην πράξη, ο ΓΔ καλείται να πάει βήμα-βήμα, διασπάζοντας σειρά βασικών αντιστάσεων (οι κυριότερες είναι στις περιοχές των 1.450 και 1.500 μονάδων), ενδεχόμενο το οποίο αφενός θα πείσει τους ήδη επενδεδυμένους να “παραμείνουν”, αφετέρου θα φέρει νέο “ζεστό” και ελπίζουμε μεσομακροπρόθεσμης προοπτικής χρήμα στο ταμπλό».
Εξελίξεις αναμένονται σχετικά με τη δημόσια πρόταση της Masdar για την πλήρη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο (περίπου 70%) μεταβιβάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον ενεργειακό κολοσσό από τα ΗΑΕ, στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.
Την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία πρόκειται να δημοσιεύσει αύριο η Scope Ratings. Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός οίκος αξιολογεί τη χώρα με BBB- και θετικές προοπτικές (outlook).
Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, παρά την πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναζητά νέο πρωθυπουργό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Επιπλέον, η Wall Street διατηρείται σε ρότα ιστορικών υψηλών, ειδικά μετά τις αναφορές του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Προβάδισμα των αγοραστών στο εξωτερικό
Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street, με τον Dow Jones να ξεπερνά το ορόσημο των 45.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Ήπιες μεταβολές αναμένονται σήμερα στο ταμπλό, σύμφωνα με τα futures των βασικών δεικτών. Παράλληλα, το bitcoin έσπασε το «φράγμα» των 100 χιλ. δολαρίων, φτάνοντας έως τα 103.544 δολάρια με ημερήσια άνοδο μεγαλύτερη του 4% και καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 140% φέτος.
Θετικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να κερδίζει 0,2%. Άνοδο πέριξ του 0,1% με 0,5% σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, με την περιφέρεια (Ισπανία – Ιταλία) να κινείται υψηλότερα κατά 0,8% με 1,1%. Η προσοχή των traders είναι στραμμένη στη Γαλλία, η οποία είναι αντιμέτωπη με το πολιτικό χάος μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Το ιστορικό υψηλό του διεύρυνε ο γερμανικός DAX, εξασφαλίζοντας την παρουσία του πάνω από τις 20.000 μονάδες.
Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να διολισθαίνει σχεδόν -1%. Στο -0,9% ο νοτιοκορεάτικος Kospi, με τη χώρα να παραμένει στο επίκεντρο λόγω της πολιτικής κρίσης που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχημένη κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Αντίθετα, οι αγοραστές επικράτησαν στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.