Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία των 900 μονάδων!

Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία των 900 μονάδων!

Η Ουκρανική κρίση συμπλήρωσε 40 ημέρες και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, καταγράφοντας μάλιστα και θηριωδίες που θεωρούσαμε ότι είναι αδιανόητο να συμβούν σε ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς να υπάρχει ορατότητα σε σχέση με το χρόνο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς έχουν διακοπεί οι μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του διατάγματος Πούτιν για τον τρόπο πληρωμής ρωσικού φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπεί στη στήριξη του ρουβλίου, στόχος που επιτυγχάνεται καθώς ανατιμάται πάλι η ισοτιμία του ως προς το ευρώ και το δολάριο. Δεν προκαλείται επομένως περαιτέρω αναταραχή στο ενεργειακό οικοσύστημα διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ίδια περίπου επίπεδα (το brent λίγο κάτω από τα $110 για παράδειγμα). Με τις ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ώστε να πετύχουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ παράλληλα διαμορφώνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις για να μειώσουν την επιβάρυνση τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που βλέπουν το λειτουργικό τους κόστος να διογκώνεται.

Με τα δεδομένα αυτά, οι ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνουν στάση αναμονής με τους δείκτες να κινούνται σε χαμηλό εύρος διακύμανσης. Την ίδια ώρα, με τον πληθωρισμό  να φτάνει στο 7,5% το Μάρτιο, το δίλημμα της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς καλείται να μεταθέσει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θεωρώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός σύντομα θα υποχωρήσει. Μια εξέλιξη που δύσκολα θα ισχύσει αν ξεκινήσει ένα σπιράλ των αναπροσαρμογών τιμών-μισθών ανάλογο εκείνου των δεκαετιών ΄70 και ’80, σενάριο που κατά πολλούς δεν θεωρείται πιθανό καθώς η δύναμη των συνδικάτων είναι αισθητά εξασθενημένη σε σχέση με το παρελθόν.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συντονίσει τις κινήσεις του με τις ευρωπαϊκές αγορές με ελεγχόμενη μεταβλητότητα αλλά και συναλλακτική υποτονικότητα. Είναι το αποτέλεσμα της ανακωχής των πωλητών που επέτρεψε στους αγοραστές να οδηγήσουν το Γ.Δ. στις παρυφές των 900 μονάδων μηδενίζοντας τις φετινές απώλειες. Εξέλιξη που έχει υποβοηθηθεί από την καθημερινή θετική αναφορά των διεθνών επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά δρώμενα: η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs συνεχίζει να δίνει υψηλές τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες. Παράλληλα, UBS και Unicredit εκτιμούν ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 4%. Ακόμη και το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 3,5% είναι εφικτό παρά τις μακροοοικονομικές διαταραχές, ενώ  με την καταβολή των €1,8 δις. ο ΟΔΔΗΧ  ξεπλήρωσε ολοσχερώς το χρέος προς το Ταμείο εξοικονομώντας τόκους 230 εκ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, οι παρούσες μετοχικές  αποτιμήσεις υποστηρίζονται και από  τη γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσουν ακόμη και τα 2,2 δις. ευρώ του 2019 ! Παρ’ όλα αυτά, η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες του Γ.Δ.  δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσει άμεσα στην υπέρβασή τους ενόσω ο υψηλός γεωπολιτικός κίνδυνος διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη συντήρηση των «μαύρων κύκνων» του επενδυτικού περιβάλλοντος…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • ουκρανική κρίση

  Related posts

  Πίστωση μόλις 2 μήνες από την Π.Πετρόπουλος

  banksnews

  Alpha Trust Ανδρομέδα: Από 30/5 η καταβολή του εναπομείναντος μερίσματος

  banksnews

  ΚΡΕΚΑ: Ζημιές 4,15 εκατ. ευρώ το 2019

  banksnews

  ΟΤΕ: Διανέμει μέρισμα €0,54 ανά μετοχή- Στις 7/7 η καταβολή

  banksnews

  Mevaco: Έργο €5,3 εκατ. για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών

  banksnews

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλή ανθεκτικότητα το ελληνικό αφήγημα

  banksnews

  Ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιών της Frigoglass ύψους €260 εκατ.

  banksnews

  Στα 18,815 τρισ. το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ε.Ε. το 2020

  banksnews

  Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Λονδίνο

  banksnews