Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα “δίνη” το εμβόλιο της AstraZeneca – Αυστραλία, Φιλιππίνες και Αφρικανική Ένωση περιορίζουν επίσης τη χρήση του

Νέα “χτύπημα” δέχεται η AstraZeneca καθώς πληθαίνουν οι χώρες που είτε περιορίζουν είτε εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για αγορά του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, θέτοντας νέα εμπόδια στην αρχική πρόθεση της εταιρείας να διανείμει το εμβόλιό της παγκοσμίως.

Το εμβόλιο της Astrazeneca -που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρούνταν ότι θα πρωτοστατήσει στην παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού- μαστίζεται από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του αλλά και από προβλήματα στην παραγωγή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής τρίτης φάσης τον Δεκέμβριο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη διασύνδεση του εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων έχουν οδηγήσει αρκετές χώρας να περιορίσουν τη χρήση του, με την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες να εντάσσονται στη λίστα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης δήλωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε ορισμένους ενήλικες, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία από τη μεριά της συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer, και όχι αυτό της AstraZeneca, μια αλλαγή σχεδιασμού που προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση εγκαταλείπει το σχέδιό της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca και εξετάζει την επιλογή απόκτησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca είναι μακράν το φθηνότερο και αυτό που έχει κυκλοφορήσει σε μεγαλύτερες ποσότητες μέχρι στιγμής, ενώ δεν απαιτείται η φύλαξή του σε ακραίες θερμοκρασίες ψύξης όπως κάποια άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον ενδεχόμενο συσχετισμό του με σπάνιες παρενέργειες σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή του, αναμένεται να “φρενάρει” τη διάθεση εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως..

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί την Τετάρτη η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία, οι οποίες όλες έθεσαν ηλιακά όρια για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ και η Βρετανία συνέστησε τα άτομα κάτω των 30 ετών να κάνουν κάποιο εναλλακτικό εμβόλιο.

Τη χρήση του εμβολίου σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών σταμάτησε αυτήν την εβδομάδα και η Νότια Κορέα.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να χαρακτηριστεί η πιθανή εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων ως “εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια”.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca τον περασμένο μήνα, αφότου μια μικρή κλινική δοκιμή έδειξε ότι η χορήγησή του παρέχει ελάχιστη προστασία έναντι της ήπιας έως μέτριας νόσησης που προκαλεί η κυρίαρχη στη χώρα νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού. 


 

Related posts

Ισπανία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

banksnews

ΥΠΕΞ: Άμεση επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης

banksnews

Αύξηση επιτοκίων ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τον φόβο του πληθωρισμού

banksnews

BHP: Πτώση 20% στα κέρδη το α’ εξάμηνο

banksnews

Ερντογάν: Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι

banksnews

Κορονοϊός: Πάνω από 1.370.000 νεκροί και περισσότερα από 57.580.000 κρούσματα παγκοσμίως

banksnews

Ινδία: 20.021 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Γερμανία: Διαφωνεί η καγκελαρία με ορισμένα σημεία της συμφωνίας των κρατιδίων για τα μέτρα ενόψει εορτών

banksnews

Κύπρος: Θετικός στον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος

banksnews