Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε κόπωση η επενδυτική διάθεση στο Χ.Α.

Σε κόπωση η επενδυτική διάθεση στο Χ.Α.

Σοβαρό σκεπτικισμό προκαλεί ο δημοσιονομικός απολογισμός για το 2020, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα ύψους €18,2 δις. σε συνδυασμό με το προϋπολογιζόμενο από πέρσι πλεόνασμα ύψους €3,5 δις οδηγούν σε συνολικό δημοσιονομικό άνοιγμα €21,7 δις. για το 2020.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω της ύφεσης και της υπέρβασης των δαπανών λόγω των κονδυλίων που εκταμιεύθηκαν προς τους πληττόμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) από  την πανδημία. Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις καταβολές για τη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας, με το ΚΕΠΕ αλλά και διεθνείς οίκους, όπως η HSBC, να προεξοφλούν ότι και το 1ο τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί η ύφεση !

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται από την επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων με το λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας του. Ταυτόχρονα, επισπεύδεται η προκήρυξη έργων ύψους €2,1 δις. από το ΠΔΕ καθώς δεν αναμένεται η άμεση εκταμίευσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. στο οποίο έχουν περιληφθεί.

Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του Γ.Δ. απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά. Με την αγορά να στρέφει το βλέμμα της προς την αυριανή διαδικασία ανάληψης της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν προσβλέποντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής σε σχέση με την οικονομική πολιτική του θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό momentum, με την έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της ελληνικής  οικονομίας να έχει τις προϋποθέσεις για εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.

Στο διεθνές περιβάλλον, το υφεσιακό σκηνικό συνεχίζεται στις δυτικές οικονομίες (ΗΠΑ και Ε.Ε.) με τις τεχνολογικές αλλαγές να μετασχηματίζουν καθημερινά τη δομή των οικονομιών τους, τις επιχειρήσεις να τις υιοθετούν με επιταχυνόμενο ρυθμό και τα κράτη να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις παρεπόμενες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνες από  την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Διαδικασία στην οποία η «αυταρχική» Κίνα αποδεικνύεται, προσώρας τουλάχιστον, πιο αποτελεσματική, με το ΑΕΠ της να τρέχει με 6,5% στο 4ο τρίμηνο του 2020 και να θέτει στόχο στο 8,2% για το 2021 όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. καθυστερούν ακόμη και  οι πολίτες τους ευλόγως να δυσανασχετούν! Σκηνικό που διαμορφώνει προϋποθέσεις για συντήρηση της νευρικότητας στις αγορές όλου του πλανήτη μεταθέτοντας τα αισιόδοξα σενάρια σε μελλοντικό χρόνο…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • δημοσιονομικός απολογισμός
 • HSBC
 • ύφεση
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο

  Related posts

  Pasal: Στο ταμπλό του Χ.Α. οι μετοχές από την ΑΜΚ

  banksnews

  Πιθανή βελτίωση στο ΧΑ μετά την υποχώρηση της τιμής πετρελαίου

  banksnews

  Αναβλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της MIG

  banksnews

  Χ.Α.: Ευκαιρίες στο ταμπλό-Επισφαλείς οι προβλέψεις των πιθανών στηρίξεων

  banksnews

  Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη Folli Follie

  banksnews

  Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον κινεζικό ιό

  banksnews

  Χ.Α.: Πιθανή μία τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

  banksnews

  Ζημιογόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 για την ΕΚΤΕΡ

  banksnews

  Οι ενεργειακές μετοχές μόνιμα στο προσκήνιο

  banksnews