Image default
TOP STORIES

Χ.Α: Σε θέση εκκίνησης το ελληνικό χρηματιστήριο

Η εβδομάδα που τελείωσε έδωσε πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Για όσους θεωρούσαν τα ελληνοτουρκικά μικρής σημασίας για το Χρηματιστήριο. Η ανάπαυλα στην ελληνοτουρκική ένταση έδωσε την ευκαιρία για μια πιο μαζική κίνηση και μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και όσων ακούστηκαν στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αλλά και στο roadshow της ΕΧΑΕ.

Αυτό αναφέρει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Μάνος Χατζηδάκης, και συμπληρώνει:

Παρά το ότι οι τζίροι δεν ξεκόλλησαν από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των μέσων ημερήσιων συναλλαγών των 40 – 50 εκατ. ευρώ η αγορά έδειξε αντανακλαστικά, δείχνει ότι σταδιακά ανακτά τα θεμελιώδη αισθητήρια που για ορισμένες μετοχές ήταν λόγος «δυσφορίας» και «αμφιβολιών». Επίσης, η ατμόσφαιρα δείχνει να ζεσταίνεται από πλευράς επιχειρηματικών νέων και σεναρίων. Μετά την Singular και την Vivartia, που φαίνεται να μπαίνουν σε ένα προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, η επιστροφή των Ολλανδών της Reggeborgh αυτή την φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ έδωσε τροφή για νέα σενάρια και ζυμώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας άκρως καθοριστικός μήνας αφού το νομοσχέδιο για την δημιουργία εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων μπαίνει σε τελική ευθεία, η διαδικασία για την δημοπράτηση διαδικτυακών αδειών παιγνίων ξεκίνησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας έφερε ακόμα πιο κοντά το εναρκτήριο λάκτισμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά ωστόσο όλη αυτή η κινητικότητα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον περισσότερων επενδυτών και έχει ζωντανέψει ένα τμήμα του ταμπλό το οποίο ως επί το πλείστον προέρχεται από τον κλάδο ενέργειας. Το δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν είναι απογοητευτικό, οι περισσότερες εταιρίες μέχρι στιγμής στάθηκαν όρθιες και με αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή πήραν μέτρα ικανά (κόστος, ρευστότητα) να περιορίσουν μια παρατεταμένη χρονική ή βαθύτερη αδυναμία της ζήτησης στην οικονομία . Οι αποτιμήσεις ακόμα δεν θεωρούνται απαιτητικές θα χρειαστούν όμως μια αφορμή που θα έχει γενικότερο αντίκρισμα και θα βάζει μέσα στο κάδρο και τις τράπεζες. Οι εισηγμένες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης ως προς την κάλυψη της απόστασης με την δίκαιη τιμή τους, αρκεί να δοθεί το σήμα εκκίνησης που θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για κάποιο ικανό βάθος χρόνου ή θα αποσύρει εν δυνάμει κινδύνους από το προσκήνιο.

Τεχνικά οι αγοραστές απέκτησαν ένα μικρό προβάδισμα φθάνοντας στις παρυφές της συσσώρευσης χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η αποφασιστική διαφυγή που θα έφερνε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η εβδομάδα κλείνει με κέρδη αλλά με μικρότερη δυναμική καθώς ο τζίρος της Δευτέρας έσβησε όταν προσεγγίστηκε η πρώτη σημαντική αντίσταση τιμών. Οι αισιόδοξοι αγόρασαν χρόνο στην προσπάθεια εξόδου από την τρίμηνη συσσώρευση γυρίζοντας σε θέση αγοράς τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD, αναμενόμενα λόγω της ισχυρής σύγκλισης που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο μέχρι να προσεγγίσουν υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που διατηρεί ανέπαφες τις ελπίδες των αγοραστών για ένα νέο εγχείρημα υπέρβασης των 660 μονάδων. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας με το κομβικό σημείο αναίρεσης να κινείται στις 640 μονάδες.

Το roadshow της ΕΧΑΕ ολοκληρώνεται την Δευτέρα, στην τελευταία ψηφιακή παρουσίαση τον λόγο θα έχει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης. Την Τρίτη η Lamda Development παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Την Πέμπτη θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Αν. Μεσόγειο η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Βιοχάλκο και AS Company ενώ οι μέτοχοι της Ναυτεμπορικής θα κληθούν να εγκρίνουν τις λογιστικές καταστάσεις του 2018. Τέλος την Παρασκευή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανακοινώσουν εξάμηνο ενώ η μετοχή του Ιασώ θα διαπραγματεύεται χωρίς το ειδικό μέρισμα του 1 λεπτού ανά μετοχή.

Related posts

Στεγαστικά δάνεια: Με δυο ταχύτητες η επιδότησή τους

banksnews

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη γυρίσει σελίδα

banksnews

Το σχέδιο της ΕΕ για μεταφορά της εκκαθάρισης παραγώγων από το Λονδίνο είναι επικίνδυνο

banksnews

Leave a Comment