Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε ελεγχόμενη διόρθωση το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ελεγχόμενη διόρθωση το ελληνικό χρηματιστήριο

Η επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, το 7%, αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 40  ετών και εδραιώνει την εκτίμηση για επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Federal σε σχέση με την επιτοκιακή της πολιτική προκειμένου να τον τιθασεύσει.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν, τα μισθολογικά κόστη αυξάνουν και οι τιμές της ενέργειας κλιμακώνονται αποτελώντας το βασικό τροφοδότη της πληθωριστικής διαδικασίας. Δεδομένα που υπονομεύουν την προσπάθεια των εταιρειών να συντηρήσουν υψηλά κέρδη καθώς τα περιθώρια μειώνονται. Παράλληλα, η αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών διαβρώνεται προκαλώντας προβληματισμό για την ιδιωτική κατανάλωση που συνεχίζει να πλήττεται και από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των διεθνών αγορών, στη Wall Street αλλά και στην Ευρώπη υποχωρούν στο ξεκίνημα του έτους, παρά την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τελικά και το 2022, ενώ την ίδια ώρα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες που θα έχει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων κατά τη διαδικτυακή παρέμβασή στο φόρουμ του Νταβός. Με τον ίδιο να τάσσεται ανοικτά κατά των κάθε μορφής κινήσεων προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία!

Στην ελληνική οικονομία,  τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2021 διαμόρφωσαν ικανοποιητική επίδοση σε σχέση με τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από τα €11 δις. (-€2 δις. έναντι του στόχου), διαμορφώνοντας προσδοκίες ακόμη και για μηδενισμό του (!) εντός του 2022 (στόχος του προϋπολογισμού τα €2,3 δις.), στο βαθμό που συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις των φορολογικών εσόδων. Με τον ΟΔΔΗΧ να σπεύδει να αντλήσει νέα διαθέσιμα με 10ετή έκδοση επωφελούμενος από τις ακόμη χαμηλές αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται διαφορετικά, με τη δική του αυτόνομη πορεία με γνώμονα το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα, για την πορεία του ΑΕΠ και των εταιρικών μεγεθών κατά το 2022. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο για τον οποίο όλοι σχεδόν (με την εξαίρεση της Bofa) και τη Deutsche Bank να προστίθεται, συνομολογούν ότι έχει ευοίωνες προοπτικές, ο Γ.Δ. καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ 7ετίας πάνω από τις 950 μονάδες ξεπερνώντας οριστικά την πολύμηνη περίοδο συσσώρευσης  γύρω από τις 900 μονάδες. Με τις συναλλαγές να αναβαθμίζονται ξεπερνώντας τα 100 εκ. ευρώ στις περισσότερες από τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις. Παρά το γεγονός ότι η Fitch περιορίστηκε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η θετική ψυχολογία δεν διαταράχθηκε και η διαδικασία αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών συντελείται με συνετή διόρθωση και το Γ.Δ. να κινείται στην περιοχή των 950 μονάδων. Το January effect, το θετικό δηλαδή ξεκίνημα κατά τον πρώτο μήνα του έτους, έχει καλές πιθανότητες να συμβεί φέτος στο Χ.Α. !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • πληθωρισμός
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • επιτόκια
 • JANUARY EFFECT

  Related posts

  Pasal: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση-Δεν αναμένεται έξοδος από το Χ.Α.

  banksnews

  Οι 8 εισηγμένες που εξυγιαίνονται στις αρχές του 2020

  banksnews

  ΟΛΠ: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα»

  banksnews

  Prodea: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων ομολογιών στο Χρηματιστήριο

  banksnews

  21 χρόνια πριν…

  banksnews

  Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην εμπορική εκεχειρία

  banksnews

  Moda Bagno: Από 18/3 η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων

  banksnews

  Αύξηση 9% της κερδοφορίας της Coca Cola στα 487,5 εκατ. ευρώ το 2019

  banksnews

  Coca-Cola HBC: Μέτρα περιορισμού κόστους-Επανεξέταση μάρκετινγκ και επενδύσεων

  banksnews