Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Εξήντα χιλιάδες εμβολιασμένοι κάτοικοι θα μπορέσουν να κάνουν φέτος το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει σε 60.000 κατοίκους της που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να πραγματοποιήσουν το χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα που αναμένεται να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Χατζ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη διάρκεια του προηγούμενου χατζ, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, μόνο δέκα χιλιάδες πιστοί που ήταν κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την τελετουργία, έναντι 2,5 εκατ. που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο το 2019, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

“Εκείνοι που θα θελήσουν να κάνουν το χατζ θα πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, να μην πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια και να έχουν εμβολιαστεί”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, σύμφωνα με το SPA.

Τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει πως μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρεπόταν να πραγματοποιήσουν την Όμρα, το μικρό μουσουλμανικό προσκύνημα που πραγματοποιείται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, από την αρχή του μήνα του ραμαζανιού, προκαλώντας δυσαρέσκειες.

Το μικρό προσκύνημα, που ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθε στις αρχές Οκτωβρίου με πολύ αυστηρά προληπτικά μέτρα στην πιο πληγείσα από την επιδημία χώρα του Κόλπου.

Αρχικά μόνο 6.000 Σαουδάραβες και ξένοι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία επιτράπηκε να πραγματοποιούν κάθε μέρα την Όμρα, προτού ο αριθμός αυτός φθάσει τους 20.000.

Περίπου 60.000 άνθρωποι επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές προσευχές στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, της πρώτης ιερής πόλης του Ισλάμ.

Δεν είναι δυνατό για τους πιστούς να αγγίξουν την Κάαμπα, κατασκευή κυβικού σχήματος στο κέντρο του Μεγάλου Τεμένους, προς το οποίο στρέφονται οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου προκειμένου να προσευχηθούν.

Το 2020, η δραστική μείωση του αριθμού των προσκυνητών και οι υγειονομικοί περιορισμοί είχαν επιτρέψει στις αρχές να διακηρύξουν ότι δεν σημειώθηκε καμία μόλυνση στη διάρκεια του μεγάλου προσκυνήματος, που δεν απέφερε έσοδα στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνήθως αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ τους οποίους κάθε πιστός θα πρέπει να εκπληρώσει τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του, αν διαθέτει τα μέσα.

Η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει επισήμως τουλάχιστον 463.000 μολύνσεις από κορονοϊό στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 7.500 θανάτους. Οι αρχές της χώρας των 34 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 15 εκατ. δόσεις εμβολίου.

-

Related posts

Vinci: Εξαγοράζει την ACS έναντι 4,9 δισ. ευρώ

banksnews

Γαλλία: Παρά τις απαγορεύσεις, 6.500 νέοι κατέκλυσαν τη Μασσαλία για να γιορτάσουν το καρναβάλι

banksnews

Ιταλία: 41 αγνοούμενοι έπειτα από ναυάγιο φουσκωτού από τη Λιβύη

banksnews

Man Group: Αυξήθηκαν 3% τα assets υπό διαχείριση

banksnews

Με μπιτόνια και σακούλες συρρέουν στα βενζινάδικα οι Αμερικάνοι… ελέω Colonial Pipeline

banksnews

Kύπρος: Δύο θάνατοι και 100 νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Πορτογαλία: Ξεκινά την “προσεκτική” χαλάρωση της καραντίνας

banksnews

“Αλμα” για τη μετοχή της Moderna που από 21 Ιουλίου εντάσσεται στον δείκτη S&P 500

banksnews

H Εμινέ Ερντογάν κάλεσε τους ανθρώπους “να μειώσουν τις μερίδες φαγητού” και η Τουρκία “βράζει”

banksnews