Έναν ακόμη διαγωνισμό -για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου και Project Manager- που θα επιβλέψει την όλη ανάπλαση στον Βοτανικό προανήγγειλε χθες κατά την παρουσίαση των παραμέτρων της Διπλής Ανάπλασης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Ως γνωστόν το πλάνο του Δήμου και των φορέων που θα συνεργαστούν για τη δημιουργία γηπέδου και την μετεγκατάσταση του Παναθηναϊκού, αθλητικών χώρων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, αλλά και για τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και ένα εξαιρετικά «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τόσο μελέτες, δημοπρατήσεις και κατασκευή έργων, όπου κρίνεται απαραίτητη –πέραν των υπηρεσιών του Δήμου- και εξωτερικού συνεργάτη.
Πέραν της συγκεκριμένης επιλογής, ο Δήμαρχος κατά τη χθεσινή αναλυτική παρουσίαση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ), όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης (140 εκατ. ευρώ) και επιπλέον 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Πειραιώς), έκανε λόγο για την κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την εκτίμηση ανεξάρτητου συμβούλου, αυτές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 470 εκατ. ευρώ.
Σ’ αυτές ο Δήμος Αθηναίων συνυπολογίζει το νέο σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, έργο που σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλο, θα δημοπρατηθεί εντός του 2022. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και εξετάζεται να προχωρήσει μέσω παραχώρησης ή με ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, προωθείται η ετεγκατάσταση περίπου 500 μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα στην περιοχή της Φυλής μέσω σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, project που έχει αναλάβει η Μονάδα Ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Πέραν των παραπάνω, που προϋποθέτουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την ανάπλαση παλαιών βιομηχανικών συγκροτημάτων.
Ήδη η Noval Property προχωρά στην μετατροπή του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, σε σύγχρονο χώρο αναψυχής και πολιτισμού. Αφορά σε αξιοποίηση οικοπέδου οικοπέδου 72 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς 252 (ανάμεσα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ).
Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου, από την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Noval Property σχεδιάζει να δημιουργήσει εκεί τον πρώτο υπερτοπικό πόλο τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort), όπου θα περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%.
Αντιστοίχως, η Dimand προχωρά στην στην ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Softex, μια έκταση 50 στρεμμάτων, την οποία απέκτησε το 2021, ακολουθώντας τη στρατηγική της μεγάλης κλίμακας ανάπλασης περιοχών και επανάχρησης κτιρίων.
Ο προϋπολογισμός αξιοποίησης της έκτασης αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις κτιρίων στην έκταση, ενώ με βάση τον σχεδιασμό, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει τέλη του 2022, με ορίζοντα η ανάπλαση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Αν και ακόμη δεν έχει καταρτιστεί πλήρως η ανάπτυξη της έκτασης, εντούτοις οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.
Στην περιοχή θέση διαθέτει και η Premia Properties, καθώς στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνεται η πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Soulis, το οποίο περιήλθε στην εισηγμένη από την Pasal Development. Παρά το γεγονός του ότι η χθεσινή δημαρχιακή παρουσίαση συμπεριλαμβάνει μια πιθανή επένδυση στο συγκεκριμένο οικόπεδο 12.000 τ.μ. περίπου, εν τούτοις η Premia Properties δεν διαθέτει στον επενδυτικό της προγραμματισμό παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Τέλος, το παλιό σχέδιο της εταιρείας Λιβάνης να μετατρέψει το εκτυπωτικό της συγκρότημα σε αποθήκες έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί, ωστόσο η προοπτική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής ενδεχομένως να φέρει νέους επενδυτές.