Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ψήφισμα για την αναγνώριση ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων επαρχιών στην Αν. Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να υιοθετηθεί έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αναγνωριστούν οι αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο Βολόντιν, τρίτος στην ιεραρχία της ρωσικής ηγεσίας, προανήγγειλε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, καθώς “ένα είναι απολύτως φανερό: πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών μας και των συμπατριωτών στις ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί από τη μια τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες επισήμως αναγνωρίζονται από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και τους μεσολαβητές του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) ως μοναδική βάση για τη διευθέτηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία. Από την άλλη, όπως υποστήριξε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, “το ΝΑΤΟ επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία. Και το ένα και το άλλο μπορούν να καταλήξουν σε τραγωδία. Δεν πρέπει αυτό να το επιτρέψουμε”.

Οι δύο ρωσόφωνες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία τελούν από το 2014 υπό αυτόνομες διοικήσεις, που δεν αποδέχονται την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαρχίες αυτές βρίσκονται υπό την κατοχή αυτονομιστών και τρομοκρατών με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων. Σύμφωνα με τις αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών, κατοικούν εκεί περί τα 3,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 611.000 είχαν λάβει έως τον Ιούλιο του 2021 ταυτότητες του ρωσικού κράτους, μια διαδικασία, που συνεχίζεται, βάσει ειδικής ρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης για ταχεία αντιμετώπιση των σχετικών αιτημάτων.

Το σχέδιο ψηφίσματος στη ρωσική Κρατική Δούμα κατατέθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές υπό τον ηγέτη τους Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις 19 Ιανουαρίου. Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι θα αναμείνει την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν τοποθετηθεί.

- -

Related posts

Ουκρανία: Πυρά κατά αυτοκινήτου που μετέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο

banksnews

Ν. Αναστασιάδης για Ουκρανικό: Η Κύπρος στηρίζει και υποστηρίζει μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

banksnews

Μόσχα προς Ουάσιγκτον: Αν δεν άρετε τις κυρώσεις στον διαστημικό τομέα θα αποχωρήσουμε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

banksnews

ΗΠΑ: Παραδοσιακή γιορτή στον Λευκό Οίκο με μπέργκερ και πυροτεχνήματα για την 4η Ιουλίου

banksnews

Ρωσία: Καταγράφηκαν 40.735 νέα κρούσματα και 1.192 θανάτους

banksnews

Η ουκρανική Βουλή ετοιμάζει νομοσχέδιο για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

banksnews

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των 50 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

banksnews

Διπλωματική κρίση Πολωνίας – Βελγίου: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Βέλγος πρέσβης στη Βαρσοβία

banksnews

“Πανδημία τέλος” για τα μερίσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών – Η ΕΚΤ αίρει τους περιορισμούς

banksnews