Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την παράταση της πρωτοβουλίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας την επιμονή της για απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν τόνισε ότι οι συνομιλίες με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γενεύη την Παρασκευή ήταν χρήσιμες και λεπτομερείς, αλλά το ζήτημα της ανανέωσης της συμφωνίας -η οποία λήγει σε μία εβδομάδα- δεν έχει ακόμη επιλυθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος αν δεν επανασυνδεθεί μια ρωσική κρατική τράπεζα που χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα με το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, από το οποίο έχει αποκοπεί λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων εξήχθησαν από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Όμως η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι οι δικές της αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν αποτελούν άμεσο στόχο των δυτικών κυρώσεων, έχουν ουσιαστικά μπλοκαριστεί επειδή οι κυρώσεις κόβουν την πρόσβαση των φορτωτών σε χρηματοδότηση, ασφάλιση και λιμάνια.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών και η “ομαλοποίηση” των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ίδιας της Ρωσίας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη μιας ενιαίας δέσμης μέτρων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Στην ανάγνωση των συνομιλιών της Παρασκευής, ανέφερε ότι μόνο η “απρόσκοπτη πρόσβαση των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές” θα καταστήσει δυνατή τη σταθεροποίηση των τιμών.

Μια ανακοίνωση του ΟΗΕ την Παρασκευή ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες “παραμένουν δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και διεξήγαγαν εποικοδομητικές συζητήσεις για τη συνέχισή της”.

Ο Βερσίνιν ανέφερε ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών SWIFT για την Rosselkhozbank ήταν ένα βασικό ζήτημα.

“Χωρίς αυτό, φυσικά, απλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έλαβε διαβεβαιώσεις από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι “θεωρούν επίσης αυτό το ζήτημα ζωτικής σημασίας”.

Related posts

Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους που βρίσκονται στο Ιράν να φύγουν αμέσως από τη χώρα

admin

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Ερντογάν την Τετάρτη

admin

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέλυσαν με προειδοποιητικά πυρά διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

admin

Ουκρανία: Δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς

admin

Νέοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, “σύντομα” χερσαία επιχείρηση

admin

Ιράν: Αποφυλακίστηκε η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί

admin

AMD: Υποχώρησαν τα κέρδη του γ’ τριμήνου, έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα

admin

Δέσμευση Μακρόν για συνεργασία με τη Μελόνι “με διάλογο και υψηλές προσδοκίες”

admin

Ο Μασκ αποφάσισε “γενική αμνηστία” για τους ανεσταλμένους λογαριασμούς στο Twitter

admin